Broertjes uit Zuidhorn bakken 1.100 oliebollen: deel opbrengst naar minimacamping Opende

Oliebollen bakken voor seizoenkaarten van FC Groningen en de minicamping met links Joas Mechielsen en rechts Nathan. Foto: Koos Bijlsma

Al jarenlang bakken Joas Mechielsen (15) en zijn 10-jarig broer Nathan uit Zuidhorn vlak voor oud en nieuw oliebollen. Met de opbrengst schaffen ze twee seizoenkaarten aan voor FC Groningen.

Ieder jaar blijft er geld over voor een goed doel. Vorig jaar ging het extra geld naar Voedselbank Westerkwartier. Dit jaar viel de keus op de minimacamping van Appie Wijma uit Opende die zomer volgend jaar aan haar derde vakantieseizoen begint en aan de vooravond staat van een stevige verbouwing.

1100 oliebollen

De broers Mechielsen die wonen aan de Praam in Zuidhorn, bouwden in de loop der jaren een flinke klantenkring op onder buren, familie , vrienden en vele anderen. Alle trouwe klanten worden vooraf per mail aangeschreven. Dit jaar werd een recordaantal van bijna 1100 oliebollen besteld, waarvan 130 glutenvrij. ,,Onze buurjongen eet glutenvrij. Zo is het gekomen.’’, vertelt Joas.

Virtuele bollen ook

Hij denkt dat er al gauw een paar honderd euro overschiet voor de minimacamping. Joas vertelt ook nog dat zijn oliebollen veel minder vet bevatten dan het product uit de oliebollenkraam. ,,Hoe we dat doen? Dat is ons geheim’‘, zegt hij met een grote glimlach.

In de garage bij hun huis die tot keuken is omgebouwd, worden de beide broertjes geassisteerd door hun vader en opa. Op internet prijzen ze ook nog hun ‘virtuele’ oliebollen aan. Die kosten 1 euro per stuk en worden fysiek niet geleverd. Dat is dus 100 procent winst die volledig ten goede komt aan de minimacamping.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen