Brouwhotel Parkzicht Veendam komt met wietbier

Appie Weij maakt van Parkzicht het eerste brouwhotel van het Noorden. Foto: Harry Tielman

Het Veendammer hotel Parkzicht gaat eigen bier brouwen, ook wietbier, en wil het eerste brouwhotel van het Noorden en wellicht van Nederland worden.

Met een beetje mazzel valt er binnen enkele maanden aan de Veendammer toog een Tammo’s Blonde of een Adriaan Tripel weg te tikken, een paar van de speciaalbieren die de brouwerij in spe wil maken. Mogen dat vrij traditionele bieren zijn. De plannen zijn ambitieus om ook een ‘echte’ speciaalbier in de fles te krijgen.

Brouwmeester

,,We willen ook een wietbiertje gaan brouwen’’, zegt Jakob Melessen uit Veendam die is aangetrokken als brouwmeester. ,,Met hennep van Albert Dun uit Oude Pekela. Met hennep wordt al thee gemaakt. We komen nu met een fris Veenkoloniaal witbier, of beter gezegd wietbier. Ik verwacht er veel van.’’

De brouwketels zijn aangeschaft. Dit weekeinde gaan Veendammers naar het Gelderse Heumen om de koopovereenkomst te tekenen. ,,Als alles meezit kunnen we in april volgend jaar onze eerste, eigen gebouwen biertjes presenteren’’, zegt horecaondernemer Appie Weij van Parkzicht. ,,We gaan uit van 1000 liter per brouwsel.’’

Ode aan Bé Wever

De overkoepelende naam van het Veendammer bier is Bogdike. Weij: ,,Dat bekt lekker.’’ Zo heet toch ook de culturele stichting in Veendam? ,,Dit is in goed overleg met de stichting gedaan. Het is dan ook een ode met een knipoog aan wijlen Bé Wever, de grote man achter Bogdike. Bé had zeker kunnen waarderen dat er onder deze naam speciaalbieren worden gemaakt.’’

Weij heeft er zin in: ,,Er zijn genoeg hotels in oude brouwerijen. We hebben onderzoek gedaan: er zijn naar mijn weten weten geen brouwerijen in bestaande hotels. En zeker niet in Groningen.’’

Bierprijzen

Zelf bier brouwen, het idee kwam niet spontaan opborrelen. ,,Ik loop er al jaren mee rond. Vooral ook uit onvrede over de steeds maar stijgende bierprijzen. Dat is echt een ergernis. Maar dat niet alleen. Als ondernemer moet je steeds nieuwe plannen ontwikkelen om gasten te prikkelen naar je zaak te komen. Speciaal bier is hot. Straks kunnen we mensen een proeverij aanbieden met bieren van eigen huis.’’

Een leuk plan ontwikkelen is mooi, een eigen brouwerij beginnen een stuk moeilijker. Weij: ,,Je moet aan allerlei eisen en regels voldoen, op hygiënegebied, wat veiligheid betreft. Vooral ook omdat we het bier gaan brouwen in een deel van het restaurant, zodat gasten het brouwproces kunnen meemaken. De brouwketels zijn doorzichtig. Ook dat is bijzonder.’’

Verbouwing

Met verbouwing is al begonnen. Ook het naast het hotel gelegen pand van uitzendbureau Tempo-team wordt bij de bierplannen betrokken. Weij: ,,Dat pand is van mij. De huur is opgezegd. Die ruimte kunnen we mooi gebruiken.’’

Als het aan Weij ligt wordt het vooral ook een streekproduct. ,,We zijn dus in gesprek met Dun en een optie is om mout af te nemen van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans waar ze biologisch geteelde granen verwerken tot allerlei producten. Daar zit dus ook een kleine mouterij.’’

menu