Bruggen en oevers als molensteen

De onderhoudskosten van bruggen en oevers dreigen een molensteen voor Vlagtwedde te worden, zo vrezen gemeenteraadsleden. En daarmee voor de nieuwe gemeente Westerwolde.

De gemeente Vlagtwedde is betrekkelijk rijk aan vaarwegen en daarmee aan bruggen en oevers. Een onderzoek wees enkele jaren geleden uit dat bij veel daarvan sprake is van achterstallig onderhoud.

Plan voor onderhoud

Mede op basis van dat onderzoek is nu een plan voor het onderhoud van bruggen, oevers, wegen en openbaar groen gemaakt. Daarin staan verschillende manieren waarop dit onderhoud gepleegd kan worden en achterstallig onderhoud weggewerkt.

Burgemeester en wethouders stellen aan de gemeenteraad voor de ‘reële manier’ te kiezen. Daarbij is sprake van onderhoud op zo’n niveau dat het gebruik van bruggen en de andere openbare ruimte veilig voor burgers is.

Hoge kosten

Maar ook bij die variant moet heel veel geld worden gestoken in het op peil brengen van bruggen en oevers. Geld dat de gemeente niet heeft. ,,De komende jaren zouden we met een tekort op de begroting zitten en over vier jaar zou dat zelfs oplopen naar 586.000 euro’’, zegt fractievoorzitter Marjan Heidekamp van coalitiepartij CDA in de gemeenteraad.

Over vier jaar is Vlagtwedde echter gefuseerd met Bellingwedde tot de nieuwe gemeente Westerwolde. ,,Die last zou dan ook op de nieuwe gemeente drukken en dat mag niet’’, stelt Heidekamp. ,,Om dat te voorkomen, moeten we wellicht op andere uitgaven besparen.’’ Iets dat Beertje Wijnholds van de VVD ook vindt. ,,We willen de zaak goed overdragen aan de nieuwe gemeente.’’

Zorgen

Veel andere gemeenteraadsleden willen dat ook en hebben hun zorg tijdens de gemeenteraadsvergadering van deze week geuit. Waarbij René Kriek van GroenLinks er ook op hamerde dat uitgezocht moet worden hoe die achterstanden zijn ontstaan. ,,Daar kunnen we van leren.’’

De raadsleden bepalen later deze maand of zij voor die ‘reële variant’ van onderhoud kiezen. Als hun keuze bekend is, kan volgens wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) preciezer worden berekend welke bedragen nodig zijn. Later dit jaar komt ze dan met voorstellen over eventuele bezuinigingen op andere uitgaven waardoor het huishoudboekje op orde blijft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.