Brugklasleerlingen Werkman Stadslyceum herdenken Kristallnacht met een poster vol (indrukwekkende) gedichten

Een van de gedichten die brugklasleerlingen van het Stadslyceum over de Kristallnacht schreven. Foto: H.N. Werkman Stadslyceum.

Brugklasleerlingen van het H.N. Werkman Stadslyceum in Groningen hebben een poster met gedichten gemaakt over de Kristallnacht: het begin van de Holocaust in Europa.

Het Stadslyceum neemt sinds 2018 deel aan de Kristallnachtherdenking in Groningen in de vorm van een educatief project. De officiële herdenking die voor zondag gepland stond gaat vanwege coronamaatregelen niet door, maar dat stond het educatieve project niet in de weg.

Het resultaat van het project, dat in samenwerking met Stichting Folkingestraat Synagoge, Comité Kristallnachtherdenking Groningen en GRID Grafisch Museum Groningen wordt georganiseerd, is een vouwposter met negen gedichten die vanaf vrijdag kan worden gedownload op www.stadslyceum.nl.

loading

Een gedrukte versie wordt onder leerlingen, docenten en in openbare gebouwen in Groningen verspreid. In de synagoge is een filmpje gemaakt met leerlingen die hun gedichten voordragen. Alles kan vanaf vrijdag bekeken worden op de website van de school.

Op de poster staan negen gedichten die door leerlingen uit de brugklas zijn geschreven onder begeleiding van stadsdichter Renée Luth. Fragmenten van de gedichten zullen net als in voorgaande jaren te lezen zijn in lichtbakjes in winkeletalages in de Folkingestraat.

Kristallnacht

Het H.N. Werkman Stadslyceum in Groningen dankt zijn naam aan Hendrik Nicolaas Werkman. Hij was kunstenaar, drukker, een bewonderaar van de Joodse gemeenschap in Groningen en werd zelf slachtoffer van de nazi’s. Werkman verafschuwde de gebeurtenissen in november 1938 waarbij op grote schaal Joodse bezittingen in Duitsland werden vernield. Vooral scholen, synagogen en winkels moesten het ontgelden. Omdat het geweld tegen Joden vooraf gepland was door de nazi’s wordt in Duitsland tegenwoordig gesproken van ‘Pogromnacht’.

Propagandaminister Joseph Goebbels noemde de pogrom ‘Kristallnacht’. Een verhullende term. Er vielen tijdens de pogrom waarschijnlijk meer dan 200 doden en bijna 30.000 Joodse mannen werden gevangengenomen en gedeporteerd naar interneringskampen.

3000 Groninger Joden gedeporteerd

Voor veel historici is de Kristallnacht het begin van de Holocaust in Europa. Van de 3000 Joden in de stad Groningen overleefden 2800 de deportaties naar vernietigingskampen als Sobibor en Auschwitz niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen