Bruinvis aangespoeld bij Lauwersoog

Bij Lauwersoog is zondagmiddag rond drie uur een bruinvis aangespoeld. Het jonge dier leefde nog, maar was ernstig verzwakt.

Michael Bakker Paiva (25), coördinator zorg bij Zeehondencreche Pieterburen, was als eerste ter plaatse. Hij verrichte zo'n drie uur lang eerste hulp op het beestje: het dier nathouden en het blaasgat vrijhouden. Ook zorgde hij ervoor dat het dier rechtop bleef liggen.

De eerste hulp-sessie duurde maar liefst drie uur omdat SOS Dolfijn, het opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee, vanuit Harderwijk naar het gebied moest komen. Tegen een uur of zes arriveerden de medewerkers van het opvangcentrum en namen de reddingspoging over. Bakker Paiva zat al die tijd in het water om de bruinvis te verzorgen. De bruinvis is meegenomen naar Harderwijk om aan te sterken.

Er spoelen af en toe bruinvissen aan in het gebied rondom Lauwersoog, al is het uitzonderlijk dat de bruinvis die zondag aanspoelde bleef leven. Meestal is het dier al overleden als het aanspoelt of zo verzwakt dat het snel bezwijkt. Walvisachtigen als de bruinvis overlijden snel na aanspoelen, omdat ze dan niet meer gedragen worden door het water. Daardoor begeven spieren en organen het.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.