Buitenlandse student op straat in Groningen

Nieuwe internationale studenten vinden vlak voor het studiejaar geen kamer meer. Zowel SSH Groningen als woningcorporaties zijn volledig volgeboekt.

De SSH, studentenhuisvester van internationale studenten in Groningen, heeft geen enkele kamer vrij. „We zijn volgeboekt”, zegt woordvoerder Jesse van Mourik. Alle 1300 beschikbare kamers zijn verhuurd, terwijl de vraag naar kamers nog niet verzadigd is.

Dringende verzoeken

Volgens Daniel Laska, werkzaam bij het communicatiekantoor van de Rijksuniversiteit Groningen, ontvangt het kantoor wekelijks tientallen dringende verzoeken om kamers. „De kamers van SSH zijn al sinds begin augustus vol en wij kunnen de studenten helaas niet helpen.”

Van Mourik legt uit dat de veranderingen in de Woningwet in 2015 het moeilijker maken om op korte termijn meer kamers beschikbaar te stellen. „Die wet stelt dat woningcorporaties niet mogen samenwerken met commerciële partijen. Dat beperkt ons enorm in de mogelijkheden om aan meer kamers te komen.”

Ondertussen zijn internationale studenten in Groningen nog driftig op zoek naar permanente huisvesting. Via Facebookgroepen als ‘Student rooms Groningen’ plaatsen ze dringende oproepen in de hoop dat iemand ze een kamer aanbiedt.

Tips

De meeste reacties zijn van medestudenten die tips delen. De afgelopen anderhalve week verwezen velen vooral naar woningcorporatie Lefier. Zij openden vorige week maandag een tijdelijk kantoor aan de Steentiltstraat, speciaal bedoeld voor internationale studenten.

„Ze zijn er al om half acht, terwijl wij pas om half tien opengaan”, zegt Selena Vogel, verantwoordelijke voor het reilen en zeilen van het tijdelijke kantoor. In de afgelopen anderhalve week verhuurden ze meer dan honderd van hun in totaal 150 direct beschikbare kamers. „De put is nu wel opgedroogd.”

Jacob Kapitulík (22) uit Slowakije was gisteren de eerste in de rij. „Ik stond er om kwart voor acht. Ik wilde zeker weten dat ik aan de beurt zou komen.” De Slovaak kwam drie dagen geleden aan in Groningen, maar begon zijn zoektocht ruim een maand geleden via internet.

200 berichten

Hij meldde zich aan op Kamernet en verscheidene Facebookgroepen. Hij reageerde op alle advertenties die voorbij kwamen, maar ontving nauwelijks reacties. „Ik heb in totaal ongeveer tweehonderd berichten gestuurd en ontving vijftien reacties. De meesten wilden liever een Nederlandse huurder en anderen wezen me af omdat ik nog niet in Nederland was en dus niet bij de bezichtiging kon zijn.”

Kapitulík had geluk, hij kreeg gisteren een van de allerlaatste beschikbare kamers van Lefier. Velen verlieten Lefier met lege handen. Zo ook Emily Boka (18) uit Letland. Ze zocht online twee maanden naar een kamer. Ze reageerde op tientallen advertenties, zonder resultaat. Nu ze in Nederland is, is ze aangewezen op de woningcorporaties. „Die zitten ook vol. Voorlopig slaap ik bij de ouders van een vriendin in Leek, maar dat is tijdelijk.”

Niet alleen Lefier zit vol, ook wooncorporatie Nijestee heeft geen verhuurbare woonruimtes over. „Er zouden zomaar nog enkele kamers vrij kunnen komen”, zegt Yvonne van Cooten van Lefier. „maar we kunnen geen garanties geven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.