Bureau Groninger Taal: ‘Verdwijnen Klouk en Twij deuntjes onbegrijpelijk’

Het Bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen vindt het onbegrijpelijk dat RTV Noord met Klouk en Twij Deuntjes waardevolle Groningse programma’s wegbezuinigt.

Dat schrijven streektaalfunctionaris Ingeborg Nienhuis en directeur Goffe Jensma van het Bureau Groninger Taal en cultuur in een open brief aan de directie en hoofdredactie van de provinciale omroep. ,,Ons goan ‘Klouk’ en ‘Twij deuntjes’ slim aan t haart, joe toch ook?”, schrijven ze. ,,We nemen aan dat bezuinigingen onvermijdelijk zijn, maar we willen toch wijzen op de ons inziens grote waarde van deze twee programma’s voor de cultuur van en in het Gronings.’’

Jensma en Nienhuis verwijzen daarbij naar een brief van september 2015 van staatssecretaris Sander Dekker: “De regionale omroep wil een betrouwbare journalistieke basisfunctie zijn met grote regionale betrokkenheid en een spilfunctie in de lokale en regionale journalistiek”, stelde Dekker daarin. Volgens Jensma en Nienhuis komt die grote regionale betrokkenheid in het bijzonder tot uiting in het televisiespelletje Klouk en het radioprogramma Twij deuntjes van presentator Henk Scholte.

Klouk is volgens de twee van belang omdat het gepresenteerd wordt in de streektaal. ,,Het doet een beroep op de kennis van taal, geschiedenis, actualiteit en cultuur uit de regio.” Nienhuis en Jensma noemen ‘Twij Deuntjes Veur Ain Cent’ het enige programma waarin de wereld van muziek gepresenteerd wordt in het Gronings. ,,Henk Scholte heeft een fijne neus voor talent uit eigen streek, maar ook van ver daarbuiten. Met zijn programma heeft hij achttien jaren lang al een podium geboden aan legio artiesten die heden ten dage niet meer zijn weg te denken uit onze Groningse cultuur. Hij deed dat met veel kennis van zaken, maar ook met aanstekelijk enthousiasme en liefde voor het product.”

Nienhuis en Jensma doen een beroep op directie en hoofdredactie van de omroep om zich te bezinnen op deze bezuinigingsmaatregelen. ,,Ga na of dit echt wel iets oplevert. ,,Corrigeer ons als we het fout hebben, maar onze stellige indruk is dat het hier om twee relatief goedkoop te maken programma’s gaat; niet echt een grote post op de begroting. In onze ogen is het verlies vele malen groter.”

De Groningse band Swinder heeft ook een nummer gemaakt voor het programma Twij Deuntjes. Beluister het nummer hieronder:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.