Bureau: fietssnelweg te duur

De aanleg van een fietssnelweg ofwel Fietsroute Plus op de trajecten van Drachten naar Marum/Leek en Drachten naar Leeuwarden is een te dure voorziening voor beperkte aantallen gebruikers.

Dat is de uitkomst van het onderzoek door adviesbureau Goudappel Coffeng naar de potentie van zo'n fietssnelweg richting Leeuwarden en Groningen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincies Groningen en Friesland in samenspraak met onder meer de gemeenten Marum, Leek en Grootegast. .

Volgens de onderzoekers is de potentie voor meer fietsgebruik te beperkt wanneer de fietsroutes worden opgewaardeerd tot fietssnelweg. Wanneer sprake is van snellere en kwalitatief betere fietsroutes maken wel meer inwoners de keuze om met de fiets te reizen in plaats van met de auto of het openbaar vervoer.

Op langere afstanden is deze toename volgens de onderzoekers maar beperkt. De afstand tussen de grote kernen is daarvoor simpelweg te groot. De investering die hiervoor nodig is weegt niet om tegen de beperkte aantallen fietsers die van de voorziening gebruikmaken. Provincies en gemeenten doen er volgens de onderzoekers verstandig aan te (blijven) investeren in een compleet net van goed onderhouden fietsvoorzieningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.