Buren vrezen brasserie in Pomphuis

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum moet zijn plannen voor de bouw van een brasserie opnieuw op de lange baan schuiven.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum moet zijn plannen voor de bouw van een brasserie opnieuw op de lange baan schuiven.

De Raad van State maakte vorige week bekend dat de gemeente Groningen bij het vaststellen van een bestemmingsplan onvoldoende oog had voor de bewoners van twee bovenwoningen in het rechtergedeelte van het Pomphuis aan de Kleine der A. De gemeente moet het bestemmingsplan aanpassen en de plannen voor een brasserie opnieuw in procedure brengen.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum kocht het Pomphuis twee jaar geleden en ontvouwde vrij snel daarna de ideeën voor een brasserie met beperkte expositiemogelijkheden. Het gebouw is gelegen aan de Kleine der A en pal aan de stadsgracht waar ook het museumschip Emma een ligplaats heeft ingenomen. Met deze extra locatie hoopt het museum meer bezoekers te verleiden een bezoek te brengen.

Vrij snel na de aankoop dienden de eerste problemen zich aan. Een van de huurders van een bovenwoning weigerde te vertrekken. Dat gebeurde pas na twee jaar. Nu blijkt dat twee andere huurders vanaf het begin problemen hadden met een horecabedrijf pal naast de deur. De Raad van State heeft bepaald dat de gemeente maximaal twintig weken de tijd mag nemen om het bestemmingsplan en de communicatie met de buren op orde te brengen.

Foto archief Jan Zeeman

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.