Burgemeester Delfzijl gaat wekelijks spreekuur houden in versterkingsgebied

Burgemeester Gerard Beukema en wethouder IJzebrand Rijzebol gaan wekelijks spreekuur houden in Delfzijl Noord waar duizend woningen aardbevingsbestendig worden gemaakt. Dat liet de burgemeester zaterdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak voor een volle zaal in de Molenberg aan zijn gehoor weten.

,,Er komt een forse opgave op ons af die veel emoties zal losmaken. Daarom zijn we wekelijks in het hart van Zandplatenbuurt te vinden. We moeten elkaar ondersteunen en schouder aan schouder staan.”

Voor de grote versterkingsoperatie van start gaat worden volgens de burgemeester eerst de wensen van de bewoners in een gebiedsplan in kaart gebracht. Dat gebeurt niet alleen in Delfzijl Noord, maar ook in de wijk Tuikwerd en het dorp Bierum, die later aan de beurt komen.

Positief

De burgemeester zei terug te kijken op een positief jaar waarin duidelijk werd dat de stijging van de economie in de regio behoort tot de Nederlandse top, dat het gebied de snelste daling van het werkloosheidscijfer kent en er volop geïnvesteerd wordt in de industrie. Ook de krimp stagneert volgens de Beukema.

Versnippering

Een record om niet trots op te zijn is het aantal partijen dat zich heeft ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen., vindt de burgemeester. In Delfzijl zijn dat er 14 terwijl er 19 raadszetels te veroveren zijn. Door de bevolkingsafname (onder de 25.000) levert de raad twee van de huidige 21 zetels in.

Nu worden bezetten tien partijen die 21 zetels. Volgens de burgemeester een onwenselijke ontwikkeling. ,,Ik sta boven de partijen en geef dus geen stemadvies. Een burgervaderlijk advies wel. Ga vooral stemmen. Dat is de enige manier om versnippering tegen te gaan."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.