Burgemeester Den Oudsten van Groningen speecht in 2019 een dagje later

Beoogd burgemeester Peter den Oudsten van de nieuwe gemeente Groningen houdt zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak van 2019 op 2 januari en niet, zoals te doen gebruikelijk, op het Nieuwjaarsfeest op 1 januari in Martiniplaza.

Dit heeft te maken met de gemeentelijke herindeling. Haren en Ten Boer gaan samen met de gemeente Groningen. Op woensdag 2 januari wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Daarna is er een bijeenkomst voor genodigden in het Grand Theatre aan de Grote Markt waar die genodigden kunnen kennismaken met de nieuwe raad.

Daar, in het Grand Theatre, houdt burgemeester Den Oudsten zijn nieuwjaarstoespraak. ,,Twee keer een toespraak was een beetje veel van het goede’’, zegt woordvoerder Nico Beets. Volgens hem is het geen gemiste kans om ook de feestgangers in Martiniplaza toe te spreken. ,,Er is nu voor het Grand Theatre gekozen, daar komt zo’n toespraak ook beter tot z’n recht. De burgemeester blikt vooruit op de toekomst.’’

Of de nieuwjaarstoespraak vorig jaar op het feest in Martiniplaza de laatste is geweest, is onduidelijk. ,,Dat zou kunnen. Volgend jaar kijken we verder’’, zegt Beets.

Het is op 1 januari 2019 de derde keer dat het Nieuwjaarsfeest in Martiniplaza wordt gehouden. Voor het eerst is het niet een feest voor louter Stadjers, maar ook voor inwoners van de gemeentes Ten Boer en Haren. Het thema is dan ook ‘samen’.

Regionale artiesten

Het gratis toegankelijke feest is een soort festival met optredens van regionale artiesten, het Noordpool Orkest en dj’s. Ook is er kermis en presenteren culturele instellingen zich. Het is vooral een feest waar duizenden Groningers elkaar treffen om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.

Dat gebeurde vroeger altijd tijdens de zogeheten Nieuwjaarsreceptie in De Oosterpoort. Aan dat gemeentelijke feest kwam in 2012 abrupt een einde, omdat de gemeente de kosten van het feest - 100.000 euro - te hoog vond.

Vier jaar lang is er toen door een groep Groningers een alternatief Nieuwjaarsfeest georganiseerd, zonder subsidie. In 2016 besloot de gemeente om het feest in ere te herstellen en stelde 65.000 euro beschikbaar. Sinds 2017 vindt het feest plaats in Martiniplaza.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.