Burgemeester Haren: 'Ik dacht eventjes, het zou toch niet'

Agenten namen geen risico’s met de verwachte reünie van Project X in Haren. De politie had de actie opgeschaald naar Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO).

Mensen op straat moeten zich identificeren. Kom je niet uit Haren? Dan moet je het dorp verlaten. Anders word je aangehouden.

Niet uit Haren is dorp verlaten

De situatie is onvergelijkbaar met de taferelen van vier jaar geleden. Toch is er meer hangjeugd op straat dan normaal. De jongeren komen uit heel het Noorden en zijn voor de op Facebook aangekondigde reünie afgereisd. Inwoners van Franeker, Meppel en Pekela passeren de revue en mogen het dorp verlaten.

Bij de rotonde via welke men Haren kan binnenkomen, worden automobilisten eveneens om legitimatie en reden van bezoek gevraagd. Ook hierbij geldt: niet uit Haren en geen geloofbaar verhaal is wegwezen.

Uit betrouwbare bron blijkt dat naast de ‘normale’ agenten ook onopvallende dienders de straten en hoofdstation surveilleren, groepen uit elkaar houden en mensen naar huis sturen. 

Aanhoudingen

De avond verliep rustig, totdat er vuurwerk werd afgestoken. Agenten fouilleerden een verdachte groep jongeren. Er zijn ook enkele personen aangehouden. Het is nog onbekend hoeveel.

FOTO MARTIN NUVER 112//GRONINGEN
Foto Marcel Klip 112//Groningen

Burgemeester Van Veen tevreden

Waarnemend burgemeester Pieter van Veen verklaarde om 23:00 uur voor de deur van het gemeentehuis het volgende: ,, Ja, ik heb vanmiddag eventjes gedacht 'het zou toch niet'. Maar de politie heeft vanavond prima werk verricht in het dorp."  Van Veen maakte bekend dat de politie drie peletons ME paraat had, waarvan eentje peleton aanwezig in het dorp.

De burgemeester zelf nam eerder op de dag al contact op met de familie van het meisje dat vier jaar geleden ongewild in het middelpunt van de belangstelling stond. ,,Ik wilde ze geruststellen, want er was toch wat bezorgdheid."

Social media

Volgens de burgemeester nam de politie in een veel eerder stadium al contact op met Facebook om de pagina uit de lucht te halen. ,,Facebook wilde daar niet aan meewerken, omdat eventuele gevaar niet voldoende kon worden aangetoond."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.