Burgemeester Koen Schuiling hijst maandag de Molukse vlag om komst militairen en hun gezinnen uit Molukken 70 jaar terug, te herdenken

Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Foto: Deborah Roffel

Burgemeester Koen Schuiling hijst maandagochtend op het tijdelijke gemeentehuis aan de Radesingel in aanwezigheid van mensen uit de Molukse gemeenschap de Molukse vlag.

De burgemeester hijst deze vlag in top  ter nagedachtenis aan de aankomst in Nederland van de laatste boot met Zuid-Molukse militairen en hun gezinnen, ruim 70 jaar geleden.

De ceremonie is niet de enige herdenking van de komst van de molukkers naar Nederland. In de Molukkenkerk wordt woensdag een bijeenkomst gehouden met  met lezingen en Molukse zang en muziek. Afgelopen zaterdag klonken er al Molukse liederen vanuit het carillon van de Martinitoren. Ook dinsdag worden deze liederen ten gehore gebracht worden vanaf d’Olle Grieze.

In 1951 werd een grote groep Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen op dienstbevel overgebracht naar Nederland. Twaalf reizen van elf schepen hebben hen naar Nederland verscheept, waarbij het schip de Kota Inten eind juni 1951 de laatste was.

Op initiatief van de Molukse Groninger Stefan Alfons is dit onder de aandacht gebracht bij de burgemeester van Groningen via raadslid Jim Lo A Njoe van D66. Met andere burgemeester uit Nederland deed schuiling an de overjeid eerder al de oproep om het leed van de Molukkers te erkennen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen