Burgemeester Peter de Jonge als experiment

Dat burgemeester De Jonge van Hoogezand-Sappemeer in strijd met de Gemeentewet opiniërende raadsvergaderingen voorzit, moet worden gezien als een experiment.

Dat schrijft de gemeenteraad in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk. Die tikte de gemeente op de vingers. Volgens Plasterk mag burgemeester Peter de Jonge de opiniërende raad niet voorzitten.

De raad bestrijdt niet dat dit voorzitterschap strijdig is met de gemeentewet. De reden dat de fractievoorzitters De Jonge in 2014 toch gevraagd hebben dit te doen, was dat de raad uit relatief veel kleine fracties bestaat. Hun prioriteit ligt bij het raadswerk. Daarbij ook nog de opiniërende raadsvergaderingen voorzitten wordt belastend gevonden.

Door unaniem De Jonge te vragen de opiniërende raad voor te zitten werd een voorschot genomen op een op handen zijnde wijziging van de gemeentewet. Inmiddels is gebleken dat deze wijziging er niet komt. De gemeenteraad beroept zich op de Experimentenwet om De Jonge tot aan de herindeling de opiniërende raadsvergaderingen voor te mogen zitten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.