'Burgemeester Schuiling laat zich leiden door angst.' Viroloog Bert Niesters kraakt besluit gemeente Groningen om Culinaire 4 Mijl, Frituurloop en andere tochten af te gelasten

Koen Schuiling.

Boosheid, woede, onbegrip en frustratie vallen de gemeente Groningen ten deel na het besluit om een streep te zetten door culinaire wandeltochten als de Culinaire 4 Mijl, de Frituurloop en de Lentebiertocht. Volgens viroloog Bert Niesters is de kans op besmettingen bij de evenementen minimaal.

Betrokken ondernemers snappen er niets van, deelnemers balen. Burgemeester Koen Schuiling is, bij monde van woordvoerder Natascha van ’t Hooft, onverbiddelijk. Schuiling vindt dat de culinaire tochten teveel mensen naar de binnenstad van Groningen trekken, dat deelnemende kroegen zich niet altijd aan de voorwaarden houden (ze verkochten bier zonder dop) en dat er sprake is van een evenement dat in deze tijd niet mag.

Bij de evenementen lopen kleine groepjes deelnemers van horecazaak naar horecazaak voor een hapje en een drankje. Vorig weekend werd het voor het eerst gedaan en het bleek een hit: honderden mensen deden mee.

‘Kans op besmetting minimaal’

Bert Niesters, viroloog aan het UMCG, kraakt het besluit: ,,Bij zulke evenementen is de kans op besmettingen minimaal. Het is buiten en met voldoende afstand. Verder zijn zulke evenementen goed om de drukte te verspreiden. Nu gaat iedereen weer in het Noorderplantsoen zitten met biertjes en snacks van thuis, want dat mag wel gewoon.’’

,,De koffieverkoper mag ook gewoon drankjes verkopen ondanks dat de mensen die in de directe omgeving nuttigen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen en ondernemers ook weer wat perspectief en ruimte krijgen. Ik heb het idee dat de burgemeester zich vooral laat leiden door angst.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen