Burgemeester Schuiling stuurt politie naar pleintjes en parken om groepen aan te spreken

Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen. Foto: Peter van Aalst

Burgemeester Koen Schuiling roept Groningers op om niet in grote groepen samen te komen vanwege het coronavirus. ,,Ga in je eentje of met een vriend hardlopen of fietsen, maar doet dat niet met een groep op een veldje.”

,,Het is heel goed om te sporten, het is gelukkig ook niet verboden om naar buiten te gaan. Maar doe dat verstandig'', aldus de burgervader van de gemeente Groningen.

In een interview met stadsblog Sikkom zegt hij dat de politie vanaf nu vaker naar pleintjes, sportvelden en parken wordt gestuurd waar veel mensen samenkomen. ,,De politie spreekt op vaderlijke wijze de mensen aan op hun gedrag. Ik hoop dat dat genoeg is om ze ervan te overtuigen dat ze sociaal contact tot een minimum moeten beperken.”

Gehandhaafd wordt er nog niet: ,,Het is een groot goed dat we nog bewegingsvrijheid hebben en erop uit kunnen gaan. Dat moeten we koesteren, maar ook verantwoordelijk mee omgaan.''

Financiële zorgen

De coronacrisis raakt zowel individuele burgers als bedrijven. Zij zien hun inkomstenstroom opdrogen. Schuiling zegt dat de gemeente waar nodig coulant zal zijn: ,,De tijd van de aanslagen komt eraan, zoals de OZB. Als iemand dankzij de coronacrisis in acute problemen komt, kunnen we kijken of we de gemeentelijke aanslagen wat kunnen opschuiven.”

Voor de gemeente betekent dat wel een financiële klap, nadat zij eerder al flink moest bezuinigen. De burgemeester maakt zich geen zorgen: ,,We kunnen als gemeente in tijden van nood aankloppen bij de Nederlandse Bank. Die heeft dankzij het besluit van de Europese bank (steunprogramma van 750 miljard euro) genoeg ruimte om de klappen op te vangen. Daarbij komt dat de situatie in Groningen nog niet nijpend of precair is. We hebben nog voorlopig nog genoeg vet op de botten om alle betalingen te voldoen.”

Coronacrisis

Als burgemeester is Schuiling tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Doordat de coronacrisis zoveel tijd in beslag neemt, heeft de burgemeester enkele van zijn burgemeesterstaken gedelegeerd aan loco-burgemeester Mattias Gijsbertsen (GroenLinks). ,,Dat heeft vooral intern gevolgen. Hij blijft gewoon de burgemeester voor de buitenwereld'', aldus een gemeentewoordvoerder.

menu