Burgemeester Schuiling wil beter overzicht op demonstraties: 'Groot risico voor de openbare orde'

Boeren forceren de deur van het provinciehuis tijdens een demonstratie in oktober vorig jaar. Foto: Siese Veenstra

Politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester van Groningen kunnen grote demonstraties niet goed genoeg in de gaten houden. Daardoor is er kans dat ze uit de hand lopen. ,,Ik ga een voorstel doen om dat te verbeteren’’, stelt burgemeester Schuiling.

Er zijn de afgelopen maanden op verschillende plekken in de stad demonstraties geweest. Bij het provinciehuis protesteerde in oktober een groep boeren met trekkers tegen het stikstofbeleid; tegenstanders én voorstanders van zwarte piet demonstreerden tijdens de intocht van Sinterklaas; er waren acties tegen klimaatverandering en tegen de 1,5 metersamenleving.

‘We wisten pas achteraf dat Black Lives Matter-demonstratie goed verlopen was’

Op dinsdag 2 juni verzamelden minstens duizend mensen zich op de Grote Markt om aandacht te vragen voor racisme en politiegeweld tegen zwarte mensen. Naderhand sprak Schuiling van een ‘perfect verlopen’ demonstratie, waarbij iedereen zich aan de corona-afstandsregels hield en geen ongeregeldheden plaatsvonden.

,,Die is ook goed verlopen, dat vinden we nog steeds’’, benadrukt Hans Coenraads, de woordvoerder van de burgemeester. ,,Maar dat konden we pas achteraf zeggen.’’ Tijdens de demonstratie was de driehoek, waarin politie, burgemeester en openbaar ministerie met elkaar overleggen, aangewezen op openbare beelden en informatie via sociale media. ,,Daar willen we liever niet van afhankelijk zijn.’’

Radesingel heeft niet alle nodige techniek

,,Het ontbreekt aan een vaste locatie waar de driehoek bij elkaar kan zitten, en aan de juiste techniek om zo’n demonstratie goed te volgen’’, stelt Coenraads. ,,Camerabeelden zijn er vaak wel, afhankelijk van waar de demonstratie precies plaatsvindt, maar ze zijn niet altijd direct te bekijken.’’

Het helpt daarbij niet mee dat de gemeente tijdelijk het oude conservatorium aan de Radesingel als hoofdkwartier heeft, omdat het stadhuis wordt verbouwd. „Aan de Radesingel liggen de benodigde verbindingen niet om live mee te kijken.’’

‘Demonstranten, openbare orde en veiligheid lopen groot risico’

Tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad op woensdagavond stelde de burgemeester dat hij niet kan volgen hoeveel mensen zich bij een demonstratie aansluiten, hoe de actie verloopt en hoe ze eindigt. Daardoor kan de driehoek mogelijk niet op tijd ingrijpen als een protest uit de hand loopt.

,,Gelet op de grote risico’s voor de demonstranten, openbare orde veiligheid, is de driehoek op dit moment niet adequaat toegerust’’, stelde Schuiling. ,,Dus ik kom binnenkort met een voorstel om dat te verbeteren.’’

Wat dat voorstel precies behelst, kan woordvoerder Coenraads nog niet zeggen. ,,We gaan met de politie bespreken waaraan behoefte is om het probleem op te lossen. Dat zal waarschijnlijk geld kosten.’’ Of de investering inderdaad wordt gedaan, beslist de gemeenteraad.

‘Sommigen uiten zich veel te radicaal’

Schuiling benadrukte woensdagavond dat demonstreren altijd mogelijk blijft in de stad. ,,Als iemand ergens zijn onvrede over wil uiten, is mijn eerste neiging in principe om dat protest zo goed mogelijk te faciliteren.’’ Hij constateert wel dat er niet alleen steeds meer demonstraties plaatsvinden in de stad, maar ook dat de toon steeds radicaler wordt.

,,Bij de boerenprotesten zagen we dat bijvoorbeeld’’, bracht Schuiling in herinnering. Daarbij forceerden enkele boeren de deur van het provinciehuis, reden trekkers hekken omver en werden agenten belaagd met stro en eieren. ,,‘Uw rechtsstaat is de onze niet’, was de boodschap eigenlijk. In die zin vond ik de uitingen van sommigen echt veel te radicaal’’, zegt Schuiling.

menu