Burgemeester Terschelling hekelt afhandeling containerramp met MSC Zoe: 'Het lijkt de maffia wel'

Minister Cora van Nieuwenhuizen wordt bijgepraat door Henk Trip van het gelijknamige loonbedrijf en burgemeester Bert Wassink. Foto: Niels de Vries

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling is somber over de verdere afhandeling van de containerramp door rederij MSC. De ramp heeft de gemeente al tienduizenden euro’s gekost.

,,We hebben hier nog nooit iemand namens de reder gezien of gesproken. De enige reactie was een bezwaarschrift op onze claim als onderdeel van hun ondoorzichtige juridisch optreden’’, aldus Wassink vrijdag tijdens een bezoek van Europarlementariër Agnes Jongerius aan Terschelling. ,,Overal in de wereld is er gedonder met MSC. Het lijkt de maffia wel”, aldus Wassink, oud-wethouder van de gemeente Aa en Hunze.

Chippen van zeecontainers

Jongerius vindt dat het verplicht chippen van zeecontainers door reders zo snel mogelijk op de agenda van het Europees parlement moet worden gezet. Op het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) werd de PvdA-politica bijgepraat over de gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe. Daarbij sloegen op 2 januari van dit jaar boven de Waddeneilanden 342 containers overboord.

,,In het digitale tijdperk moet het geen enkel probleem zijn om via een chip een verloren container direct te kunnen traceren”, zei Gerrit van Leunen, directeur van het MIWB. Nu moesten meerdere schepen maandenlang met sonar de Noordzeebodem afzoeken naar de vermiste lading. Het vermoeden bestaat dat er nog altijd containers over het hoofd zijn gezien, bijvoorbeeld omdat ze ‘verstopt’ liggen achter oude scheepswrakken.

Terschelling wil nazorgfonds

Daardoor kan de kust nog steeds opnieuw worden vervuild. Om ook op langere termijn de schoonmaakkosten te kunnen blijven betalen, wil Terschelling dat er een nazorgfonds komt, dat uit een heffing per vervoerde container kan worden gevoed. Volgens Jongerius zou dit een fonds moeten worden waaruit de vervuiling langs alle Europese kuststaten wordt vergoed. Het eveneens op Terschelling aanwezige Friese Statenlid Jaap Stalenburg (PvdA) zal zorgen dat een dergelijk fonds ook provinciale aandacht krijgt.

menu