Burgemeester gemeente Loppersum was niet voorbereid op intensiteit bevingsdossier

Burgemeester Hans Engels van Loppersum. Foto: Phil Nijhuis

Hans Engels is sinds oktober waarnemend burgemeester van Loppersum. Hij wist wat hem te wachten stond en toch werd hij verrast, vertelt hij in een groot interview in het Financieel Dagblad. “Het is bestuurlijk, politiek en juridisch veel ingewikkelder dan ik van enige afstand dacht.”

“Ik weet dat ik Sinterklaas moet binnenhalen en bij de brandweer actief moet zijn. Waar ik niet op was voorbereid is de intensiteit van het aardbevingsdossier”.

Beleving gasdrama

Ook de beleving van het gasdrama door de 10.000 inwoners is volgens Engels dagelijks voelbaar. “Je vindt die psychosociale context terug in de geradicaliseerde opstelling van bestuurders en raadsleden. Ze zijn er zelf bij betrokken, hebben zelf schade of worden erop aangesproken. De herindeling leeft hier veel en veel minder dan de gaswinning".

“Je wilt naast de inwoners staan. Maar je hebt ook een publiek ambt en de verantwoordelijkheid om de opgaven die volstrekt uit de rails zijn gelopen samen met de regio en richting minister nog een beetje de goede kant op te sturen”, geeft Engels in het interview aan. 

Schade nog steeds niet vergoed

“Mensen worden continu geconfronteerd met veranderingen van spelregels en ondertussen staat het stil”, zegt Engels. “De schade wordt nog steeds niet vergoed, huizen niet versterkt. Dat kun je intellectueel en abstract vanuit de rijksoverheid proberen te rechtvaardigen, maar het punt is: dat vált niet uit te leggen.”

Hij zit er niet om het rijksbeleid te verdedigen, vindt Engels. “Maar we kunnen niet alleen maar uitstralen dat we achter de inwoners staan. Die opvatting dat een bestuurlijke rol bestaat uit: trek een geel hesje aan en ga mee in de bus naar het Malieveld, sla met je vuist op tafel en dwing het gewoon af, werkt niet in een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Er is een hiërarchie.”

Activistische deel bevolking niet zo groot

Het 'activistische deel' van de bevolking is volgens Engels niet zo heel groot, verklaart hij in het interview. “Er is een veel groter deel waar ik me veel meer zorgen over maak: veel en vaak oudere mensen die echt kapot gebeukt en murw geslagen zijn doordat ze niet meer begrijpen wat er gebeurt. En dan is er het deel dat onverschillig is: het zal allemaal wel. Dat is niet een goed klimaat. En dat slaat over op alle overheden, en ook op het lokaal bestuur. Daar moeten we ons op beraden.”

“We zijn nog niet in een situatie van anarchie. Daarvoor is het niet breed en structureel genoeg. Maar als we zo doorgaan wordt het er niet beter op, zeg ik dan maar heel voorzichtig.”

Lees hier het gehele interview met Hans Engels in het Financieel Dagblad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen