Burgemeester hoopt op Aanmeldcentrum waar veiligelanders naartoe kunnen

Een nieuw aanmeldcentrum waar ook veiligelanders ondergebracht kunnen worden, zou ideaal zijn voor Ter Apel.

Dat stelt burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde.

Velema liet onlangs al weten in Den Haag te hebben aangedrongen op het creëren van een tweede aanmeldcentrum, elders in het land.

Het enige aanmeldcentrum, waar pas gearriveerde asielzoekers worden opgevangen, staat nu in Ter Apel en is onderdeel van het grote asielcentrum aldaar. Door de forse instroom van vluchtelingen zit dat asielcentrum vol. Het instellen van een tweede aanmeldcentrum, zoals dat enkele jaren geleden tijdens de grote instroom van toen ook gebeurde, zou de ‘druk’ op Ter Apel volgens Velema verlichten.

,,Nog idealer zou zijn als zo’n tweede aanmeldcentrum op zo’n locatie staat dat veiligelanders daar opgevangen kunnen worden zonder dat ze in de omgeving overlast veroorzaken’’, liet Velema woensdag weten.

Ander dorp opzadelen met overlast wil ik niet’

Het zijn met name veiligelanders die al geruime tijd in Ter Apel overlast veroorzaken, bijvoorbeeld door het plegen van winkeldiefstallen. ,,In een ander dorp een tweede aanmeldcentrum opzetten en dat dorp opzadelen met de overlast van deze groep, dat wil ik natuurlijk niet’’, zegt de burgemeester. ,,Maar er zijn wellicht wel locaties die zodanig liggen dat er geen winkels of huizen in de buurt staan.’’

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat mede naar aanleiding van het pleidooi van Velema wordt gekeken naar soberder opvangmogelijkheden van veiligelanders. ,,Op dit moment kunnen we daar nog verder niets over zeggen.’’


[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.