Burgemeester wil afgeblazen Timmerdorp Groningen redden

De organisatie van het Timmerdorp in Groningen heeft de editie van deze zomer geschrapt wegens corona. Burgemeester Koen Schuiling kijkt of de vakantiespeelweek op het Suikerfabriekterrein in de stad toch kan worden gehouden. Foto: Archief Jan Zeeman

Het jaarlijkse Timmerdorp in Groningen had niet afgeblazen hoeven te worden vanwege corona. Burgemeester Koen Schuiling kijkt of de kindervakantie in augustus toch gered kan worden.

Schuiling ‘betreurt’ de beslissing van de organisatie om een streep door de komende editie van eind augustus te halen, zei hij woensdagavond in een update voor de gemeenteraad over de coronamaatregelen. ,,Er is geen enkele reden om zo’n Timmerdorp niet te organiseren.’’

‘Organisatoren interpreteren coronaregels te streng: vraag na bij twijfel’

Meer organisaties in de stad interpreteren de coronaregels onnodig streng, zegt Schuiling. Ook in de sport ziet hij ,,een neiging om zichzelf allerlei maatregelen op te leggen die helemaal niet nodig zijn maar wel het draagvlak ondermijnen voor maatregelen die wél nodig zijn.’’

Schuiling drukt organisatoren en bestuurders van verenigingen op het hart om bij twijfel navraag te doen naar wat wel en niet is toegestaan. ,,Dat had ik bij het Timmerdorp ook wel prettig gevonden.’’ Schuiling bekijkt nu met de organisatie ,,of er een vorm is te vinden waarin het wel kan.’’

Drafbaan blijft dicht tot 1 september tenzij kabinet versneld versoepelt

Sportwedstrijden blijven nog taboe tot 1 september, benadrukt de burgemeester. Daarmee kan ook de Groningse drafbaan een snelle herstart van het koersseizoen vergeten. Dinsdag maakt het kabinet naar verwachting een nieuwe ronde versoepelingen bekend en wordt volgens Schuiling duidelijk of ook de vier drafbanen in het land daarvan profiteren.

‘Groningse Zomer’ moet bezoekers terug lokken naar Stad

Wethouder Paul de Rook kondigde aan dat Groningen een charme-offensief voorbereid om bezoekers uit eigen stad en daarbuiten weer terug te lokken. Onder het motto ‘Groningse Zomer’ werkt de gemeente met onder meer de lokale horeca en middenstand aan een marketingcampagne en een activiteitenprogramma door de hele stad.

Of ook het plan van het Amsterdamse 4PM voor een ‘popup’-terras in het Stadspark daar onderdeel van uitmaakt, wil De Rook nog niet zeggen. Groningen is uit veiligheidsoverwegingen voor zulke activiteiten buiten de binnenstad omdat die het publiek meer spreiden over de stad.

Gemeente overlegt met horeca over terrasplan Stadspark

De Groningse horeca is echter fel tegen uit vrees voor nog meer omzetverlies na de maandenlange sluiting. Café- en restauranthouders vinden dat lokale ondernemers absolute voorrang moeten krijgen. Ook Stadspartij-fractievoorzitter Amrut Sijbolts pleit daarvoor.

De gemeente is nu met alle betrokken partijen in overleg over een constructie die wel de goedkeuring van de plaatselijke horeca kan wegdragen. Hij waarschuwde wel dat het gemeentebestuur organisatoren die aankloppen met plannen, niet mag afwijzen om de enige reden dat ze niet uit de stad komen.

menu