Burgemeesters Appingedam en Loppersum: Collectief falen dat er nog geen schadeprotocol is voor aardbevingsgebied

Het Rijk moet nu snel een schadefonds openen voor het aardbevingsgebied. De mega-versterkingoperatie kan pas echt los als de regering boter bij de vis legt.

Dat bepleitte gisteren zowel burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam als zijn collega Albert Rodenboog van buurgemeente en beoogd fusiepartner Loppersum in hun nieuwjaarstoespraken.

In 2017 vooral gepraat

Vooral Hiemstra eist daadkracht van Den Haag. Vorig jaar is er weinig versterkt vooral gepraat over een nieuw protocol voor de aardbevingsschade. Inmiddels liggen er afspraken op tafel, maar die treden pas in werking als het kabinet afkomt met geld.

Het duurt allemaal veel te lang, vindt Hiemstra. ,,Het is niet 5 voor 12, maar inmiddels dik 12 uur.’’ Ook Rodenboog had in 2017 ,,met meer problemen willen afrekenen en met meer oplossingen een begin willen maken dan is gelukt.’’

‘Collectief falen’

De Lopster burgemeester beschouwt het als een ‘collectief falen’ dat het bijna een vol jaar heeft geduurd om te komen tot een protocol ,,dat inwoners maximaal ontzorgt en afrekent met de wanverhouding tussen proceskosten en de kosten van schade’’.

,,Wij hadden in 2017 graag meer concrete vordering gemaakt met Nationaal Coördinator Hans Alders, maar eigenlijk komt de operatie na een lange aanloop pas dit jaar volledig op gang’’, stelt Rodenboog.

Geestelijke nood stijgt

Haagse spoed is volgens Hiemstra ook geboden omdat nog grote keuzes moeten worden gemaakt, bijvoorbeeld over versterking danwel sloop en nieuwbouw. Bewoners raken geestelijk in nood als ze te lang in onzekerheid zitten. Hiemstra ziet dat nu al in de wijk Opwierde waar de versterking moeizaam is begonnen.

De gemeenteraden van Appingedam, Loppersum en buurgemeente Delfzijl kunnen volgens Rodenboog snel een herindelingsplan van hun colleges tegemoet zien. Voor de verkiezingen in maart ligt er een voorstel over het tijdspad: 2020 of ‘21.

Fivelingo of Loppersum aan Zee?

Hiemstra opperde alvast een nieuwe naam: ,,Fivelingo bekt toch veel beter dan DAL?’’ Ook Rodenboog nam een ludiek voorschotje: Loppersum aan Zee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.