Burgemeesters: Groningen schiet niets op met het vertrek van minister Wiebes

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat namens de VVD. Foto: ANP

De versterking van huizen en de afhandeling van aardbevingsschade moet sneller. En, de gaskraan moet verder dicht. Groningen hoopt dat het spoeddebat met premier Rutte morgen helpt.

Minister Wiebes wankelt door het aanhoudend gestuntel in Groningen, melden de media. Zelfs binnen het kabinet raakt het geduld met de VVD-bewindsman op. Kan de premier, die morgen zelf aanwezig is bij het Kamerdebat over de aardbevingen in Groningen, zijn minister van Economische Zaken en Klimaat nog uit de vuurlinie houden? Komt Wiebes de Kamer genoeg tegemoet met zijn brief waarin hij een aantal versoepelingen aankondigt?

In Loppersum maken burgemeester Hans Engels en wethouder Bé Schollema een ding duidelijk: ze zijn niet uit op de scalp van de minister. ,,Ik denk niet dat dat helpt. Het gasdossier is ongelofelijk ingewikkeld en iemand inwerken kost tijd. Ik denk eerder dat minister Wiebes zijn kans op rehabilitatie met beide handen moet grijpen’’, zegt Engels.

Oplossing

,,We schieten niets op met het vertrek van Wiebes. Voor de regeringscoalitie is dat de makkelijkste oplossing. Dan weet je zeker dat er de komende drie maanden niets gebeurt’’, zegt Schollema.

Wat hem betreft is het moment aangebroken om heldere afspraken te maken over hoe het verder moet in het aardbevingsgebied. De maatschappelijke en politieke druk zijn enorm na de zware beving bij Westerwijtwerd op 22 mei, aldus de PvdA-wethouder.

Crisisaanpak

Woensdag praat de regio in Den Haag met het Rijk over de situatie in het gasgebied. Groningen eist dat er een crisisaanpak komt. Een publieke uitvoeringsorganisatie onder aansturing van de gemeenten moet de zaak vlot trekken. Die route wordt niet geschetst in de brief die minister Wiebes gisteren aan de Kamer stuurde. En over vermindering van de gasproductie staat er ook niets in.

,,De gaswinning moet naar nul, anders blijf je bezig. En er moet een oplossing komen voor het stuwmeer bij de afhandeling van schade. De versterking moet goed op gang komen’’, zegt burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam.

Hij verwacht ook weinig van een andere bewindsman op EZK. ,,Aan een nieuwe minister hebben we helemaal geen behoefte. We zijn al een eind op weg, we hoeven geen nieuwe inzichten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen