Burgemeesters willen af van criminele motorclubs

Gemeenten moeten snel de mogelijkheid krijgen motorclubs te verbieden. Daarvoor pleiten de burgemeesters van Groningen en Assen.

De Groninger die vorige week gewond werd achtergelaten in Glimmen is mogelijk in Eelde mishandeld door leden van motorclub No Surrender. De man is onlangs uit de club gezet. Dat zegt de politie.

De recherche in Noord-Nederland houdt No Surrender al langer in de gaten. „Intimidaties komen in het Noorden vaker voor”, zegt woordvoerder Sylvia Sanders. De motorclub heeft afdelingen in Groningen, Assen, Emmen en Hoogeveen.

Onvoldoende mogelijkheden

De wet biedt onvoldoende mogelijkheden om in te grijpen, vinden burgemeesters Marco Out van Assen en Peter den Oudsten van Groningen. „Ik vind dat je de criminele motorclubs niet in je stad moet hebben”, zegt Den Oudsten. „Ik zal ze altijd bestrijden.” Out sluit zich daarbij aan. „Dit accepteren we niet. Maar we hebben er geen goede oplossing voor.”

Het probleem is dat motorclubs niet verboden kunnen worden, aldus de twee. Volgens Out zeggen motorbendes vaak niet crimineel te zijn, het zijn volgens de clubs slechts individuele leden die strafbare feiten plegen. „Terwijl er zo’n stapel incidenten ligt.” Vaak gaat het om wapenbezit, drugshandel en geweld.

De motorclubs kunnen behoorlijk intimiderend zijn, aldus Den Oudsten. Hij merkte dat in Enschede, waar hij als burgemeester hard optrad tegen motorclub Satudarah. Door samen te werken met de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst kon de club na een flinke strijd worden opgedoekt.

Ook in Groningen ziet Den Oudsten de intimidaties. „Het manifesteert zich in bepaalde cafés”, zegt hij. Groepen van tien, vijftien leden die na een avond drinken zonder betalen weglopen, bijvoorbeeld.

'Charmeoffensief'

Het stoort Out dat de clubs zichzelf vaak afficheren als vriendelijk, gezellig, mannen onder elkaar. „Ze doneren aan goede doelen, ze sponsoren soms zelfs voetbalclubs”, zegt Out. Een charmeoffensief, noemt hij het. „Focus je nu eerst maar eens op het stoppen met het veroorzaken van ellende, zou ik zeggen.”

Zelfs met de mogelijkheid om de clubs te verbieden, zal het lastig worden, verwacht Out. „Met deze criminaliteit wordt veel geld verdiend. Dat zal voor sommigen altijd interessant zijn.” Ook in Duitsland, waar motorclubs wel verboden kunnen worden, is het probleem nog niet voorbij, aldus Out. „Het blijft een kat-en-muis-spel.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.