Busbrug zorgt voor spanning in Winsum

De oppositie in de Winsumer gemeenteraad is slecht te spreken over de gang van zaken rond de HOV-as ('hoogwaardig openbaar vervoer'), maar stemt uiteindelijk wel in met het collegevoorstel.

Wethouder Jaap Hoekzema (GemeenteBelangen) kreeg eerder deze week tijdens de raadsvergadering de wind van voren, maar overleefde een motie van wantrouwen die VVD, CDA, PvdA en Christen Democratie Winsum 2.0 samen indienden. Geen van de coalitiepartijen steunde die.

Directe aanleiding was het voorstel van het college om de aanleg van de HOV-as af te blazen. Belangrijkste onderdeel van deze route voor ‘hoogwaardig openbaar vervoer' was een nieuwe busverbinding over het Winsumerdiep. Hiermee was een subsidie van 2 miljoen euro gemoeid, waarvoor de termijn op 31 december afloopt.

Bij de bevolking kon zo'n brug bogen op weinig draagvlak. Ook een speciaal ingestelde verkeersadviesgroep ziet er geen heil in. ,,De adviesgroep heeft besloten en de raad mag alleen nog instemmen'', foeterde PvdA'er Henk de Vink. ,,Is dit stelstelmatige miskenning of moet je spreken van minachting van de raad?''

Wethouder Hoekzema benadrukte dat het slechts om een voorstel gaat dat de raad wel degelijk nog kon afschieten. Dat gebeurde echter niet; ook de oppositiepartijen erkenden dat ze zo'n busbrug al nooit zagen zitten.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.