Hij was een echte Pekelder. Geboren, getogen, opgegroeid en altijd blijven wonen in Oude Pekela. Donderdag overleed Henk Busemann, PvdA bestuurder op 60-jarige leeftijd.

Henk Busemann was al geruime tijd ernstig ziek. Fysiek gebroken, maar mentaal sterk. ,,Ik word niet meer beter. Dat accepteer ik”, vertelde hij een paar weken geleden nog. Hij draaide er niet omheen. Recht voor zijn raap. Een echte Pekelder.

Hoewel een gesprek voeren hem de laatste tijd moeilijker afging, begreep hij alles en probeerde zo goed en kwaad als het ging te converseren. Mooi was het dat zijn vrouw, kinderen en zijn moeder hem de laatste tijd zo intensief verzorgden.

Blij met de aandacht tijdens zijn ziekte

Blij was hij ook met de aandacht die hij kreeg in de vorm van bezoekjes, kaarten en fruitmanden. ,,Van alle partijen”, vertelde hij. Iets waarop hij trots was. Het geeft aan dat Henk Busemann geliefd was bij de Pekelders. En niet alleen vanuit het politiek spectrum waarin hij decennialang een rol speelde. Ook in de sportwereld was hij een graag geziene persoon. Jarenlang maakte hij als rappe vleugelspeler naam in het eerste elftal van Noordster. De voetbalvereniging waar hij ook geruime tijd voorzitter was.

Sport en politiek, het ging hand in hand. Jarenlang was hij fractievoorzitter van de PvdA, raadsvoorzitter in de gemeenteraad en in mei 2018 nam hij dan toch de stap om het wethouderschap te aanvaarden. Daar ging een lang denkproces aan vooraf, want hij had een goede baan in het bedrijfsleven. Moest hij dat opgeven voor het politiek avontuur? Uiteindelijk volgde hij zijn hart en passie en trad toe tot het Pekelder college van burgemeester en wethouders.

Het wethouders vak snel eigen gemaakt

Onderwijs, jeugdzorg en sport kreeg hij toebedeeld. Werkterreinen die hij ambieerde, omdat hij daar het belang van de Pekelders goed kon dienen. Dat deed hij met volle overgave. Hij was een persoon die zich het ‘wethoudersvak’ snel eigen maakte. Nooit overdreven op de voorgrond trad, maar vanwege zijn dossierkennis toch een aangename en kundige gesprekspartner. Altijd op zoek naar draagvlak.

Collega-bestuurders en raadsleden typeren Henk als een volksvertegenwoordiger die het belang van Pekela en Pekelders altijd boven dat van zichzelf schaarde. Dat sierde Henk. Een sociaal bewogen man, graag gezien en wars van borstklopperij. Misschien te bescheiden, maar als zoon uit een arbeidersgezin opgevoed met het principe; ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. En vooral: heb oog voor de medemens. Die boodschap heeft hij meegenomen in zijn werk, maar ook binnen zijn familie uitgedragen. Een beminnelijke Pekelder is overleden, maar velen zullen hem blijven herinneren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen