Busreizigers willen kaartje toch met contant geld kunnen betalen

Alleen met de OV Chippas betalen of pinnen in het streekvervoer? Een meerderheid van de reizigers in Groningen en Drenthe vindt dat vervoerder Qbuzz buskaartjes tegen contante betaling moet blijven aanbieden.

Dat blijkt uit de poll die DvhN heeft gehouden. Donderdag maakte Qbuzz bekend dat het vervoersbedrijf in de loop van dit jaar het contant betalen in een groot aantal lijnen afschaft. Zonder contant geld wordt de kans op overvallen kleiner. Reizigers moet voortaan afrekenen met de OV Chippas of met de pinpas.

Apparatuur kapot en dan?

Een ruime meerderheid van de deelnemers (bijna 400 van de bijna 700 uitgebrachte stemmen) vindt dat contant geld in de bus niet moet worden afgeschaft.,,Het gebeurt vaak genoeg dat de apparatuur niet werkt. Mogen de mensen dan ook gratis mee of moeten ze dan uitstappen? Het komt ook wel voor dat de ov chip beschadigd is”, reageert Maya Aal.

,,Als je heel soms met de bus gaat zoals mijn kind, is het heel handig om een euro kaartje contant te betalen. Vaak hebben kids nog geen pinpas”, merkt Siska Kuizenga-Ronda op.

Paul Romijn betreurt dat contant geld langzaam uit het betalingsverkeer verdwijnt. Hij huivert bij de gedachte dat Big Brother hem digitaal in de gaten houdt. ,,Er bestaat er alleen nog plastic geld en is iedereen altijd overal te volgen... Denk na!”

Veiligheid van de chauffeur

Iets minder dan een kwart van de deelnemers aan de poll denkt aan de veiligheid van de chauffeur. Ook al blijven velen van hen het jammer vinden dat de contante betalingen uit de bus verdwijnen.

,,Een kaartje contant kopen is voor de buitenlandse toeristen beter”, stelt Janet Degenhart. Toch heeft ze meer op met de veiligheid van de chauffeur. ,,Die wil 's avonds ook heelhuids thuiskomen.”

Mijke Schaap noemt de veiligheid van de chauffeurs een rotsmoes. ,,Hoe vaak is er nou daadwerkelijk iemand in gevaar gebracht? Zijn daar cijfers van? Ik geloof er niks van dat dat de laatste tijd zo buitensporig zou zijn.”

Jos van der Ploeg behoort tot de minderheid die het afschaffen van contante betalingen in de bus een goede zaak vindt. ,,Ik heb zelden contant geld bij me. De overvalkans wordt kleiner en de haltetijden korter omdat er geen gedoe is met geld tellen.”

‘Cash overdag moet kunnen’

Stienie de Haan heeft begrip voor de opvattingen van Qbuzz, ,,maar contant geld is nog altijd een wettig betaalmiddel.” Rick Drent zou het niet meer dan fair vinden dat er overdag wel met cash een kaartje gekocht kan worden. ,,In de late avonduren en ‘s nachts vind ik het een ander verhaal.”

Matthea Kampen verwoordt de gevoelens van de achterdochtige burger. ,,Nog even en iedereen heeft een chip in de hand waar echt al je gegevens op staan en je echt overal te volgen bent. Die tijd gaat er komen, maar niet voor mij.”

'We voeren de pinbetalingen rustig, gefaseerd in’

Commercieel manager Michel van der Mark van QBuzz kent het sentiment onder de reizigers in Groningen en Drenthe voor het behoud van contante betalingen. ,,Daarom voeren we de pinbetalingen op zijn Drents en Gronings rustig, gefaseerd in.”

Van der Mark zegt dat Groningen en Drenthe zo ongeveer de laatste provincies zijn waar het contante betalingsverkeer uit de bus verdwijnt. ,,Friesland is al helemaal cashloos. We hebben vanwege de veiligheid van de chauffeurs afgesproken dat het contante geld overal uit de bus verdwijnt.”

Volgens de commercieel manager doen zich op sommige buslijnen geregeld incidenten voor met reizigers die weigeren te betalen. Recent was er nog sprake van een overval. ,,Elk incident is er één te veel. Op de chauffeur heeft zoiets een enorme impact.”

Overigens is het afschaffen van het contante geld in de bus niet de laatste stap. ,,We gaan mee met de ontwikkeling van de techniek. Denk aan mobiel betalen. Albert Heijn is in de experimentele winkels al zover, daar loop je naar binnen en dan weer naar buiten en dan heb je al betaald.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.