Bussen 'Retrobridge' moeten langzamer rijden

De bussen die de Retrobridge over de Paterswoldseweg passeren mogen nog maar 30 kilometer per uur rijden. Dit na klachten over geluid en trillingen.

Buurtbewoners hebben sinds de plaatsing van de brug, ruim twee maanden geleden, last van dreunen. Als een bus de overgang tussen de weg en de brug passeert klinkt dat door in de stalen constructie. Enkele bewoners zeggen schade aan hun huizen te hebben. Hier en daar zijn delen verzakt.

De gemeente heeft met Arriva, Qbuzz en het OV-bureau afgesproken dat bussen vanaf 1 augustus niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur op het deel bij de Koeriersterweg. Na de zomer wordt bekeken of de klachten verdwenen zijn.

Na de klachten van omwonenden werd onderzoek gedaan naar geluid en trillingen. Daaruit bleek dat alles binnen de normen valt. Wel was er af en toe een piek te horen in het geluidsniveau. Slechts bij een huis was volgens het onderzoek een afwijkend beeld te zien. Daar trilt het duidelijker. Wat die trilling veroorzaakt is onduidelijk. Er wordt vervolgonderzoek gedaan.

Door de plaatsing van de brug kunnen bussen veel sneller van Hoogkerk naar het Hoofdstation. Hij blijft in ieder geval 3 tot 5 jaar staan en verdwijnt als een nieuw bustunnel is aangelegd. Bewoners hopen dat de snelheidsbeperking iets oplevert. Bewoonster Audrey Wijnberg: ,,Pas nog is er een regenpijp naar beneden gevallen door de trillingen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.