Buurman (68) zou ontucht hebben gepleegd met meisje (11) uit Bellingwolde: werkstraf geëist

Een 68-jarige man uit Bellingwolde zou ontucht hebben gepleegd bij een toen 11-jarig buurmeisje. Het meisje, dat toen nog op de basisschool zat, kreeg bijles van de buurman.

Tegen de man is een werkstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijk celstraf geëist. De verdachte zou het meisje bij de borsten hebben gepakt en in aan haar borsten hebben geknepen. De twee zijn ook samen winkelen geweest in Groningen. Daar zou hij het meisje om een kusje hebben gevraagd. De man ontkent. ,,Bij een stoeipartij heb ik wel per ongeluk haar borsten aangeraakt. Daar heb ik ook mijn excuses voor aangeboden.”

Moeder vriendin heeft ouders ingelicht

De ontuchtige handelingen zouden zijn gepleegd tussen 1 maart en december 2014. Het was de bedoeling dat zij bij de man kwam logeren. Zijn vrouw zou niet thuis zijn. Die logeerpartij ging niet door. Het meisje heeft verteld aan een vriendin dat de man aan haar had gezeten. Die vertelde het aan haar moeder. Zij heeft de ouders van het kind ingelicht.

De man gaf ook bijles aan andere kinderen. Maar daar is hij mee gestopt, nadat aangifte was gedaan. De verdachte heeft geen strafblad. Het meisje liet een korte slachtofferverklaring voorlezen. ,,Ik snap niet wat er in zijn hoofd speelde. Hij mag dit nooit meer doen, ook niet met andere meisjes."

Grens overgegaan

De officier van justitie noemt het lastige in dit soort zaken is dat je er niet bij bent geweest. ,,De verklaringen staan lijnrecht tegenover elkaar.” De officier noemt het opvallend dat de verdachte het meisje mee uit eten nam. ,,Dat deed hij ook met andere minderjarige meiden. Deze verdachte is de grens van het maatschappelijk betamelijke overgegaan." Opvallend is volgens de officier dat het meisje gedetailleerde verklaringen heeft afgelegd en spreekt over meerdere voorvallen. De officier acht bewezen dat de man ontucht heeft gepleegd, dat hij aan de borsten van het meisje heeft gezeten. ,,Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd was als die logeerpartij wel door was gegaan.”

Advocaat vindt verklaringen meisje onbetrouwbaar

Advocaat Hanneke Fauser vindt dat de verklaringen van het meisje onbetrouwbaar zijn. ,,Ze heeft over meerdere voorvallen, maar kan er maar een gedetailleerd beschrijven.” De advocaat zegt dat er onvoldoende bewijs is om de man te veroordelen. Fauser stelt dat het erop lijkt dat bijna het hele dorp zich met de zaak bemoeid heeft. Zij wijst erop dat de man al lange tijd bijles gaf, ook aan volwassenen. ,,Het meisje was door de school naar hem doorverwezen.”

De verdachte zei in zijn laatste woord dat zijn vrouw en hij altijd veel voor anderen hebben gedaan. ,,Dat wordt plotseling allemaal heel anders uitgelegd. De laatste anderhalf jaar is het vertrouwen van ons in de medemens enorm afgenomen. ,,Ik zweer dat ik niet gedaan heb, waarvan ik beschuldig wordt.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen