Buurt- en dorpshuizen in Midden-Groningen vragen om vrijstelling ozb

Buurt- en dorpshuizen in Midden-Groningen vragen de gemeente in een brandbrief vrijgesteld te worden van het betalen van belasting.

Midden-Groningen heeft de buurt en dorpshuizen voor een fors bedrag, vaak duizenden euro’s, aan ozb aangeslagen. Dat wordt door de vele vrijwilligers ervaren als een klap in het gezicht. De aanslag is het gevolg van de gemeentelijke herindeling en daarop volgende harmonisatie van het belastingregime.

Wijkcentra, dorps- en buurthuizen zouden vrijgesteld moeten worden van het betalen van onroerendzaak belasting (ozb) gelet op de belangrijke maatschappelijke functie die zij vervullen.

Brandbrief

De besturen van de dorps- en buurthuizen schrijven in de brandbrief een belangrijke bijdrage te leveren aan de sociale samenhang en de leefbaarheid in de dorpen en wijken. Laagdrempelige ontmoetingsplekken, die er voor zorgen dat mensen elkaar leren kennen en naar elkaar omkijken.

,,Iedereen, arm of rijk, moet van het buurt- of dorpshuis gebruik kunnen maken. Dat is immers ook de inzet van het college van B en W. Vrijwilligers houden de accommodaties in de benen en zijn daar veel tijd mee kwijt. Ook noodzakelijke onderhoud vraagt veel vrijwilligersinzet.’’

Vereniging Groninger Dorpen

Dat schrijft de Vereniging Groninger Dorpen namens zestien dorps- en buurthuizen in Midden-Groningen (met de aantekening dat door de vakantie nog niet alle buurt- en dorpshuizen hebben kunnen reageren).

De buurthuizen van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer hebben de ozb-aanslag via een subsidie teruggekregen, maar subsidieregelingen, schrijft de Vereniging Groninger Dorpen, zijn tijdelijk. ,,Als vrijwilligersorganisatie bepleiten wij vrijstelling van de ozb.’’

Zelfredzaamheid

Dorpshuizen spelen een steeds grotere rol op het gebied van maatschappelijke participatie, zelfredzaamheid van ouderen, gezondheid, educatie en het tegengaan van eenzaamheid. Dorps- en buurthuizen zijn financieel kwetsbare organisaties, die met geringe middelen de exploitatie rond moeten te krijgen.

Het is wijkcentra en dorps- en buurthuizen niet toegestaan om onbeperkt commerciële activiteiten te ontplooien, staat in de brief. Zij zijn voor hun inkomsten afhankelijk van sociaal-culturele activiteiten die niets opbrengen, maar wel belangrijk zijn voor de leefbaarheid van een dorp of wijk.

Probleem bekend

Erik Drenth, wethouder financien Midden-Groningen zegt dat het probleem bekend is. ,,Het is vanuit meerdere dorpshuizen en wijkcentra bij ons aanhangig gemaakt. Met collega-wethouder Anja Woortman ga ik na de zomervakantie graag het gesprek aan. Ik ga er van uit dat we samen met de betrokkenen tot een passende oplossing kunnen komen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.