Bewoners van de Hortusbuurt in hartje Groningen hebben woensdagavond op bijzondere wijze gegeten bij restaurant De Zevende Hemel. Hoe? Ze zetten hun eigen terrastafel voor de deur.

Hoe overleef je als horeca-uitbater het noodlot dat corona heet en waardoor je maanden op slot moet en niks meer mag of kan? Nou, onder meer door alle beetjes helpen. Of eigenlijk, alle buurtjes helpen. Dat weet Michael Roman (29) van restaurant De Zevende Hemel na woensdagavond nog beter.

Buurtbewoners zijn zo begaan met het wel en wee van Roman en zijn restaurant dat ze een terrasfeest op poten zetten. Ze plaatsten tafel en terrasstoeltjes buiten voor de eigen voordeur. De Zevende Hemel kwam ze vervolgens naar wens en believen bedienen. Slim, want bezorging. En leuk toch?

Dolblij met steun van buurtbewoners

Zekers, vind ook Roman. De 29-jarige restauranthouder nam de eetgelegenheid, waar hij ooit begon als pianist/ober, vier jaar geleden over. Eigenlijk ging het volgens hem best goed, tot, inderdaad, vorig jaar. De ene na de andere lockdown en andere zware maatregelen in de strijd tegen de pandemie. ,,Je probeert van alles. We zijn onder meer met het maken van bonbons begonnen. Maar ja, daarmee haal je natuurlijk nooit de omzet van je restaurant.”

Roman is dolblij met de steun die hij vanuit de buurt geniet en de band die hij met veel buurtjes heeft.

Enny van de Velden is een van die buurtbewoners. ,,Vorig jaar na de eerste lockdown mocht Roman van de gemeente nog niet eens een terras voor zijn zaak zetten. Toen heb ik wat Ikea-terrastafels en stoeltjes gekocht en zijn we buiten gaan zitten en hebben we lekker dingen en drankjes bij hem besteld. Het was ook gek. Studenten in de buurt zaten wel buiten met zijn allen om tafel te barbecueën, De Zevende Hemel mocht geen terrasje.”

Inmiddels zijn de regels wat versoepeld en mag Roman ook wat tafeltjes buiten zetten. Maar eigenlijk te weinig om echt rendement te maken. En voor dat probleem bedacht de buurt een oplossing.

Zo ontstond het idee om zelf een terrasfeest te houden. En zo zaten twintig gasten ‘uit de buurt’ dinsdagavond aan hun eigen tafeltje met terrasstoelen voor de eigen voordeur in, jawel, de Zevende Hemel. En Michael Roman was in de wolken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen