Buurt praat mee over windmolenpark

Tien boeren die een plan maken voor een windmolenpark in de Oostpolder bij de Eemshaven, praten met omwonenden over eventuele compensatie.

De initiatiefnemers van de Vereniging Windpark Oostpolder hebben een klankbordgroep opgericht. Daarin zitten onder andere inwoners van Oudeschip en Nooitgedacht.

,,De plannenmakers wonen zelf ook in een dorp, dus is het ook wel logisch dat we praten met de omwonenden. Wij vinden dat een vrij logische stap, je gaat gewoon praten met de buurt. Wij willen een goede verstandhouding. Niemand zit te wachten op een plan waar gigantische weerstand tegen is’’, zegt initiatiefnemer Jan Berends uit Oudeschip.

Zorgen van omwonenden

Volgens hem wordt er onder meer gesproken over de zorgen die omwonenden hebben. ,,Geluidoverlast, dat soort dingen. Mensen in dit gebied zijn ook bezorgd, omdat het hier steeds drukker wordt en ze zijn hier soms juist komen wonen omdat het er zo rustig was. De Eemshaven is flink uitgebreid, er staan al allerlei windmolens, de N33 wordt drukker en er komt nog een helikopterhaven.’’

De gemeente Eemsmond was aanvankelijk geen voorstander van het plan, maar werkt nu mee volgens Berends. Hij hoopt dat het park over vier jaar ingebruik is.

Waar de mogelijke compensatie uit bestaat, is volgens hem nog niet duidelijk. ,,Er is gesproken over een molen voor de buurt. Wat wellicht ook mogelijk is, is dat buurtbewoners een aangepast contract voor de levering van electriciteit krijgen aangeboden. Maar zo ver zijn we dus nog niet, het plan wordt nu doorgerekend.’'

Enthousiasme

Als het windpark doorgaat, komen er circa twintig windturbines te staan, die zo’n 60 megawatt kunnen opwekken. Ter vergelijking: Groningen moet van het rijk zorgen dat er in 2020 855 megawatt aan windenergie kan worden opgewekt in deze provincie. Op dit moment is er ongeveer 450 megawatt gerealiseerd.

Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) is blij met de aanpak van de initiatiefnemers. Volgens haar is er door de gesprekken met de omwonenden voldoende enthousiasme voor het windpark, iets dat op andere plekken in Oost-Groningen niet altijd het geval is.

Ook over een eventuele ‘dorpsmolen’ is Homan erg te spreken. ,,Door op deze manier energie op te wekken is er veel draagvlak voor de plannen. En dat is belangrijk, want dit windmolenpark levert een flinke bijdrage aan onze taakstelling voor windenergie.’'

Om de komst van het windpark mogelijk te maken, gaat de provincie een inpassingsplan maken in overleg met de gemeente, zegt Homan. Als het klaar is, moeten Provinciale Staten het goedkeuren. Ook moet er nog een milieu effect rapport voor het windmolenpark worden gemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.