Een inwoner van Onstwedde is zó klaar met de crossmotoren van zijn buurman dat hij volgende week dinsdag bij de notaris zit voor de overdracht van zijn huis. Voordat het zover is, wilde hij dinsdag van de bestuursrechter in Groningen weten: mag de crossfanaat met zijn motoren in de tuin hobbyen als dat voor overlast zorgt?

De Onstwedder vindt van niet en eist bij de rechter dat de gemeente Stadskanaal gaat handhaven. ,,Ik wil het op een nette manier overdragen aan de nieuwe bewoners.’’

Tien jaar woont hij nu met zijn vriendin aan de Oosterholtsweg, het is een dunbevolkte laantje even buiten het dorp. Ze kwamen er wonen voor de rust, natuur en stressvrije omgeving: beide hebben gezondheidsklachten. Het zou hen goed doen om aan het stille laantje te wonen. ,,We hebben er altijd met veel plezier gewoond’’, verzucht de man tegen de rechter. ,,Maar toen kwamen zij er vier jaar geleden wonen.’’

Zij zijn de nieuwe buren, ze wonen zo’n honderd meter verderop op in een boerderij. En zij houden van crossmotoren. Net als hun twee kleine kinderen.

Niet op weg of weiland

De oudste daarvan (toen 7) reed al snel over het eens rustieke laantje en de landbouwgronden op een 50cc-motor. ,,Dat was irritant en vervelend.’’ Bovendien was het gevaarlijk, over zo’n hobbelige weg geflankeerd door bomen, zegt de buurman. ,,Maar daar hebben we geen actie op ondernomen. Toen werden ze wat ouder en kregen ze een 125cc-motor.’’ Bovendien kwamen er ook steeds vaker vrienden crossen. Het werd hem te gortig, bij de gemeente diende hij een handhavingsverzoek in.

Die oordeelde in 2019 dat het crossen niet mocht. Niet op de openbare weg en niet op de landbouwgrond. De gemeente deelde een officiële waarschuwing uit en beloofde een rekening als het nogmaals zou gebeuren. De gezagsgetrouwe crossliefhebbers gaven daar gehoor aan, maar daarmee bleek de ervaren overlast niet verdwenen.

De motorcrossliefhebber maakt de apparaten nu wedstrijdklaar voor zijn kinderen op het woonerf. Het sleutelen gaat gepaard met testen, waarbij volgens de eiser de gashendel behoorlijk wordt opengedraaid. Hij somt een lijst datums op waarop hij er last van had. ,,Hij doet het ook om te treiteren. Als hij het toch altijd buiten doet, waarom kan dat niet op de parkeerplaats van het crossterrein?’’ Bovendien rijdt hij op en neer op zijn erf om de motor te testen.

‘Je mag hobbyen in je tuin’

Maar daar kan de gemeente niets aan doen, zegt de advocaat namens het college van burgemeester en wethouders. ,,Je mag in je eigen tuin je eigen hobby bedrijven. Tot op zekere hoogte is er daarbij geen verbod op het maken van geluid.’’

Rechter: ,,Dus als je met een crossmotor rond je huis rijdt, kan daar niet op gehandhaafd worden?’’ Advocaat: ,,Niet volgens het bestemmingsplan.’’ Eiser: ,,Ik kan mij niet voorstellen dat dit wel mag in een nieuwe woonwijk.’’ Het is een schemerig gebied, zegt de rechter. ,,Het is lastig in dit soort situaties. In het bestemmingsplan staat niet concreet dat je niet rond je huis mag crossen.’’

Omdat de man en zijn vriendin het huis verkopen, gaat de rechter nadenken of de eisers nog een belang hebben bij de uitspraak. Als dat zo is, volgt de uitspraak binnen zes weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen