CBS: Huizen Groningen moeilijker verkoopbaar

Opnieuw blijkt uit onderzoek dat de woningmarkt in Groningen te lijden heeft onder de aardbevingen. Dit keer komt de conclusie van het CBS.

Huizen in het aardbevingsgebied zijn duidelijk moeilijker te verkopen dan andere woningen, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er staan meer woningen te koop, de huizen staan langer in de verkoop en het aantal huizen dat wordt verkocht daalt minder snel.

Invloed

Het rapport dat het CBS maandag presenteerde, is het zoveelste onderzoek naar de woningmarkt in Groningen. Waar de onderzoekers het maar niet over eens kunnen worden is de vraag hoe groot de invloed van de aardbevingen nu precies is. Het valt mee, concludeerde Ortec eerder. De huizen in het gebied werden sinds de zware aardbeving bij Huizinge 2,4 procent minder waard, stelde het CBS eind vorig jaar. Nee, ze daalden met 6,8 procent, aldus onlangs hoogleraar George de Kam van de RUG.

Verschillende methodes

Nationaal Coördinator Hans Alders, de opdrachtgever van het CBS-onderzoek, vroeg het CBS de verschillen tussen hun bevindingen en die van De Kam toe te lichten. Door verschillen in methodes zijn de onderzoeken niet te vergelijken, aldus het CBS. Het CBS kijkt naar grote gebieden terwijl De Kam juist de verschillen tussen postcodegebieden laat zien. Allebei waardevol, aldus het CBS, hoewel het onderzoek van De Kam vatbaar is voor uitschieters en niet let op imagoschade.

Onzin, stelt De Kam. „Daar houd ik wel degelijk rekening mee.” De Kam levert op zijn beurt weer kritiek op het CBS. „Volgens het CBS zijn er elf gemeenten met aardbevingsschade. Onder meer Oldambt, Pekela en Zuidhorn worden ten onrechte niet tot risicogebied gerekend. Ook kijkt het CBS niet naar bodemdaling.” Het zou mooi zijn als de NAM aan alle onderzoekers dezelfde data beschikbaar stelt, aldus De Kam. „Het is hoog tijd dat iedereen met dezelfde gegevens kan rekenen.”

Onduidelijkheid

De onduidelijkheid houdt nog wel even aan, verwacht Jan Palland van de Groninger NVM-makelaars. „Ja, natuurlijk worden de woningen minder waard. Maar Ortec, Arcadis, het Kadaster, De Kam, het CBS, allemaal komen ze met andere cijfers. Wat moet je dan doen, het gemiddelde maar nemen? Nee, je komt er niet uit. De enige conclusie die ik trek, is dat er op korte termijn geen simpele formule zal liggen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.