CBS en Stad willen datacenter in Groningen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de gemeente Groningen willen in Groningen een Urban Datacenter opzetten.

Daardoor worden gegevens verzameld en ook technologie ingezet om inzicht te krijgen over wat er in de stad en de regio gebeurt op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid en economische ontwikkeling. De gegevens kunnen niet alleen de overheid maar ook burgers, bedrijven en instellingen van pas komen. Het CBS heeft al Urban Datacentra in Eindhoven en Heerlen.

Wethouder Joost van Keulen laat woensdag weten enthousiast te zijn. ,,Prachtig dat het CBS haar kennis en expertise beschikbaar wil stellen in samenwerking met steden en regio’s. De functie van goede, actuele data is essentieel voor de samenleving. We kunnen eigenlijk al niet meer zonder. En de ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Het past Groningen om daar in voorop te lopen.’’

Groningen wil in het nieuwe datacenter samenwerken met noordelijke instellingen en bedrijven. De komende twee maanden praten het CBS en de gemeente verder over hun samenwerking. Ook gaan ze thema’s bepalen waaraan aandacht besteed kan worden. Daarbij wordt ook onderzocht hoe noordelijke kennisinstellingen en het bedrijfsleven een rol kunnen krijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.