CDA Stad serveert wildplakkers af

Wildplakkers in Groningen moet het leven zuur, zo niet onmogelijk worden gemaakt. De raadsfractie van het CDA wil forse boetes voor illegaal geplakte reclameposters.

Dat maken de christen-democraten duidelijk in een initiatief-voorstel aan de raad. ,,We willen een stad die schoon, heel en veilig is”, zegt raadslid Herman Pieter Ubbens. ,,Wildplakken is een vorm van vervuiling van bruggen, gebouwen en muren. Het is een ongewenste vorm van vercommercialisering die op sommige plekken leidt tot verkeersonveiligheid en tenslotte is het oneerlijke concurrentie. In de stad zijn erkende plakzuilen. Bedrijven die daar plakken, betalen ervoor.”

Illegaal geplak

In Groningen zijn Hoffman Outdoor Media en Centercom actief als legale plakbedrijven. Zij plakken op plekken waar dat is toegestaan. Volgens Ubbens wordt op veel plekken in de stad nog altijd illegaal geplakt.

De gemeente treedt volgens de CDA'er niet actief op tegen wildplakkers. Posters worden niet meteen verwijderd. Dat gebeurt pas als de vervuiling te erg wordt en als er genoeg tijd is.

De wildplakkers zelf worden slechts zeer zelden aangepakt. Eigenlijk gebeurt dat volgens Ubbens alleen als ze op heterdaad worden betrapt. Dan volgt een boete van 140 euro. De opdrachtgevers van de wildplakkers blijven, zo stelt het raadslid, bijna altijd buiten schot.

Straffen van opdrachtgevers

Ubbens heeft in Maastricht, Dordrecht en Amsterdam gekeken. In die steden wordt de overlast van illegaal geplakte affiches effectief bestreden, zegt hij. De CDA'er wil toe naar een systeem van opruimen en dwangsommen. Wildplakkers moeten na meldingen zo veel mogelijk op heterdaad betrapt en gepakt worden. Met behulp van de informatie op de posters moeten ook de opdrachtgevers worden opgespoord, zo stelt Ubbens.

In de aanpak van het CDA worden posters zo snel mogelijk verwijderd, waardoor het effect van de affiches zo veel mogelijk wordt gereduceerd. De opdrachtgever achter de wildgeplakte poster wordt opgespoord en krijgt melding dat er een dwangsom wordt opgelegd. Die kan variëren van 250 tot 15.000 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.