CDA wil experiment met AED-drones

Een drone die razendsnel een AED aflevert bij mensen die een hartstilstand krijgen. Het CDA roept Gedeputeerde Staten van Groningen woensdag via een motie op om daarmee te experimenteren.

De Statenfractie stelt dat AED-drones levens kunnen redden bij mensen thuis en in Stad en Ommeland. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand.

De partij heeft naar eigen zeggen bij het opstellen van de motie intensief contact gehad met Ambulanceregio Groningen, Meldkamer Noord-Nederland, Stichting Reanimatie Noord-Nederland en Ambulancezorg Groningen. ,,Deze instellingen zijn allen groot voorstander van deze motie.’’

Volgens het CDA in de Groninger Staten zijn in Nederland al verschillende drones ontworpen die een AED kunnen afleveren bij een patiënt. ,,Strenge regelgeving zorgt er momenteel voor dat innovaties en experimenten tot op heden moeilijk uitvoerbaar zijn.’’ Toch zou volgens het CDA moeten worden onderzocht of er ruimte is in de wet om te experimenteren met drones.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.