CDA wil fiscale steun rijksmonumenten houden

De fiscale steun voor onderhoud van rijksmonumenten in particulier bezit moet blijven. Dat vindt het CDA in de provincie Groningen.

Erfgoedorganisaties als Bond Heemschut voeren al actie voor het behoud van de belastingregeling. Met die regeling kunnen opknapbeurten aan Rijksmonumenten voor 80 procent worden afgetrokken van de belasting. Het kabinet denkt met de maatregel 25 miljoen euro per jaar te besparen.

De Christendemocraten denken dat het verdwijnen van de regeling leidt tot grote problemen voor particulieren. De partij wil dat het provinciebestuur in gesprek gaat met de minister om de maatregel te behouden.

Statenlid Robert de Wit noemt het onderhoud van monumenten een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en eigenaren. Volgens het CDA worden bezitters van monumenten in het gaswinningsgebied dubbel getroffen, door aardbevingsschade en nu door het dreigende einde van de fiscale maatregel. ,,We moeten herstel stimuleren, niet de sloop van monumenten”, vindt partijgenote Truus van Kleef.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.