COA omarmt Gronings idee: vluchtelingen op boerenerven

Een Gronings plan om boerenerven te transformeren tot flexibele woonvormen voor vluchtelingen is door naar de tweede ronde van de ontwerpwedstrijd A Home Away from home.

Dinsdag heeft de jury uit 366 inzendingen de 12 meest aansprekende visies met huisvestingenoplossingen voor asielzoekers uitgekozen. Deze genomineerden gaan door naar de tweede ronde van A Home away from Home. Dit is een initiatief van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

De Groningse inzending van architectenbureau Onix NL, Stichting Groninger Landschap en Dijkstra-MD landschapsarchitecten behoort tot de laatste twaalf. Haiko Meijer heeft met zijn team de jury weten te imponeren met het ontwerp ‘Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogst’. Het idee is om met vluchtelingen en inwoners een reeks van boerenerven te transformeren tot satellieten van flexibele woonvormen met groene ambachten en een kringloopeconomie. Zo moeten nieuwe buren en vitale leefgemeenschappen ontstaan.

Volgens de indieners van het plan is Oost-Groningen een uitgelezen regio om het concept in de praktijk uit te voeren. Er is sprake van leegstand van monumentaal agrarisch erfgoed en de voorzieningen staan er onder druk. Volgens de ontwerpers biedt dit kansen voor nieuwe initiatieven. Ze gaan uit van een begin op twee erven met de huisvesting van 20 tot 50 personen in leegstaande gebouwen en demontabele woonkubussen. Rondom de erven moet vervolgens een economisch netwerk ontstaan.

De Groningse vertegenwoordigers hebben nu tot 8 juni de tijd om wederom met een indrukwekkende creatie voor de dag te komen. Aan hen nu de taak om de initiële ideeën door te voeren naar realiseerbare ontwerpen. Na de tweede inzending komen de panelleden nogmaals samen, waarna er op 29 juni bekend wordt gemaakt wie de 6 winnaars zijn van de prijsvraag. Rijksbouwmeester Floris Alkemade maakt deel uit van de jury

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.