CVW: nog 1200 schoorstenen te vervangen

Het Centrum Veilig Wonen in Appingedam wil tempo maken bij de vervanging van ruim 1200 schoorstenen in het aardbevingsgebied.

Op dit moment ligt de verwijdering van schoorstenen die bij een aardbeving risico opleveren vrijwel stil. Dat komt doordat de provincie in de zomer met een nieuwe omgevingsverordening kwam. Door de nieuwe regels die daarin waren opgenomen, mochten er niet langer schoorstenen worden vervangen van karakteristieke panden.

Boetekleed

Vorige maand trok de provincie het boetekleed aan. Aan alle gemeenten is een brief gestuurd waarin wordt aangekondigd dat de regels voor het herstel van karakteristieke panden worden versoepeld. ,,Het is vanzelfsprekend niet de intentie om schadeherstel of versterking te belemmeren’’, aldus de provincie.

Volgens woordvoerder Arjan van de Leur van het CVW begint de vervanging van schoorstenen in het gasgebied binnenkort weer. ,,Maar we kunnen niet meteen overal aan de slag.. Bij karakteristieke panden moet eerst een verzoek worden gedaan aan de Monumentencommissie. Want zonder een positief advies van die commissie mag je daar op basis van de verordening niet zo maar een nieuwe en lichtere schoorsteen plaatsen.’’

Hij zegt dat het CVW nu tempo wil maken bij de operatie, maar ook de juiste juridische procedures moet volgen. ,,Dat kost tijd. We vinden het heel vervelend dat vorig jaar verwachtingen zijn gewekt voor een snelle aanpak van de schoorstenen.’’

Niet enthousiast

Het CVW begon augustus 2015 met de eerste fase van de vervanging van schoorstenen en andere objecten die mogelijk risico’s kunnen opleveren bij een stevige aardschok. In totaal kwamen er 800 gemetselde schoorstenen in aanmerking voor vervanging in Appingedam, Bedum, Loppersum, Uithuizen, Uithuizermeeden, Bierum, Kantens en Roodeschool. Het grootste deel van deze schoorstenen is inmiddels onder handen genomen.

Niet iedereen is enthousiast over die operatie. Zo vindt voorzitter Klaas de Boer van Bouwend Nederland, afdeling Groningen dat er teveel ‘plastic’ schoorstenen op de daken in Groningen verschijnen. ,,Er zijn te veel nepschoorstenen geplaatst in Groningen’’, zei hij onlangs in Dagblad van het Noorden. En dat terwijl er volgens hem ‘goede alternatieven’ zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.