CVW: we hebben precies gedaan wat overheid van ons vroeg

Het CVW in Appingedam. Foto archief Jan Zeeman

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam bevestigt veel bijna lege schadedossiers te hebben overgedragen aan het huidige tijdelijke schadeloket.

In het Kamerdebat over Groningen deze week maakte minister Wiebes duidelijk dat hij niet mee kan werken aan een door de regio gevraagd generaal pardon voor bewoners met schade. Want, aldus de bewindsman, in veel dossiers ontbreken essentiële gegevens. Ze bevatten vaak niet meer dan een naam, adres en telefoonnummer. Op basis daarvan is een pardon onmogelijk.

Dat leidde tot kritiek, onder andere van PvdA-Kamerlid Nijboer, die zei niet te geloven dat er niet meer gegevens beschikbaar zijn in de schadedossiers. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) bevestigt dat er veel lege dossiers zijn overgedragen door het CVW. Zo is bij ruim 11.200 van de 16.568 liggende dossiers het schadebedrag onbekend.

Verwijten

Volgens woordvoerder Ines Slomp van het CVW valt deze organisatie echter niets te verwijten. ,,Wij hebben precies gedaan wat onze opdracht was.’’

Op 31 maart 2017 stopte de Nationaal Coördinator Groningen met de uitvoering van het oude schadeprotocol. CVW kreeg uit Den Haag opdracht vanaf dat moment geen schaderapporten meer op te maken en ook geen calculaties te doen. ,,Het CVW had alleen opdracht voor opnames om de situatie vast te leggen’’, aldus Slomp.

Een nieuw schadeprotocol bleef uit, terwijl het aantal meldingen toenam met 400 stuks per maand. Ze werden alleen geregistreerd. In augustus 2017 kreeg het centrum te horen dat er weer grondig moest worden gekeken naar de meldingen. Zowel voor inspecties van huizen, als voor de vastlegging van de rapporten.

Onveilig

In januari 2018 leidde de beving bij Zeerijp tot 9000 nieuwe claims, die alleen geregistreerd mochten worden. Uitgezonderd waren zogeheten acuut onveilige situaties.

Eind januari 2018 besloot minister Wiebes dat schademeldingen per 19 maart alleen nog via het nieuwe, tijdelijke schadeloket van de TCMG konden worden gedaan. Het CVW droeg de werkvoorraad over aan deze club, in totaal 13.500 dossiers.

Daarnaast heeft ook de nieuwe privacy wetgeving een rol gespeeld, zegt Slomp. ,,Die wetgeving maakte het voor ons als privaat bedrijf heel ingewikkeld. Er zijn door ons met het oog op deze wetgeving dossiers gedeeltelijk onleesbaar gemaakt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen