Cabaretier Bert Visscher over try-outs in Winschoten: ‘We zijn een nummer vergeten’

Bert Visscher legde deze week in Winschoten de basis voor een nieuwe show en een ruim twee jaar durende tour. ‘Er is een last van mij afgevallen’.

De titel voor de veertiende solovoorstelling van cabaretier Bert Visscher (57) lag er al anderhalf jaar geleden. Hij wordt vanzelf moe, staat op de posters en de tickets. Bedacht in een restaurant tijdens een lang gesprek met tafelgasten. ,,Schouwburgdirecteuren willen dan al weten hoe de nieuwe show gaat heten, terwijl je nog geen letter op papier hebt.”

Aanloop naar voorstelling is uitputtend

Duizenden voorstellingen heeft de stad-Groninger inmiddels gegeven. Een routineklus zal je denken. Niets is minder waar. Vooral de aanloop naar een nieuwe show is uitputtend en spannend.

,,Stapels a4’tjes gooi je weg, je schaaft aan de tekst, je gaat stroomlijnen, het licht moet kloppen, de muziek, het decor. En ’s avonds in bed laat je alles nogmaals de revue passeren. Het zijn dan ook korte nachten. Ik slaap gelukkig heel diep, dus mijn rust krijg ik.”

,, Maar inspannend en spannend is het zeker. Want, het gaat niet alleen om mij. Er zijn meer mensen afhankelijk van de show. Het is een pittige tijd, waar je bijna dagelijks van ’s morgens tot ’s avonds laat op de planken staat. In de gym zie je mij ook niet. Ik leg op het toneel al voldoende kilometers af.”

Zigeunerfamilie Tokko Pepetto

Deze week was in De Klinker in Winschoten de start van een nieuwe, ruim twee jaar durende tour door Nederland. Bijna een thuiswedstrijd. Bijna twintig man groot is zijn gezelschap van decorbouwers, technici en kleermakers. Drie try-outs heeft hij achter de rug.

De voorstelling begint met een verhaal over de thuiskomst van zigeunerfamilie Tokko Pepetto. Vreemd, een zigeuner heeft immers geen thuis, anders is het geen zigeuner. En moeten die woonwagens nou uitgerekend op de plek komen waar strijkijzerhandel De Uitstrijk windmolens wil bouwen? Visscher stort zich er weer vol in. Laat hem maar razen: Hij wordt vanzelf moe?

Geen avond was hetzelfde. De eerste try-out duurde bijna drie uur! Donderdagavond, tijdens de tweede try-out, sprong hij zo maar tien minuten over.

Driehonderd voorstellingen op de rol

,,En in de kleedkamer kwamen we erachter dat we een nummer hadden vergeten. Het publiek heeft er niets van gemerkt. Sterker, we hebben deze week alleen maar goede berichten gehoord. En eerlijk, de voorstelling ziet er al goed uit. De basis is goed. Er valt nu al een last van mij af. Dat is een hele opluchting. Het is nu nog een feestje, maar het wordt heel snel een feest.”

Ruim veertig try-outs speelt hij, voordat in februari de première in Doetinchem is. Tot aan de zomer van 2018 zijn alle voorstellingen nagenoeg uitverkocht. Daarna is er pauze om tot 2020 weer kris kras door Nederland te reizen. Driehonderd voorstellingen staan op de rol.

,,Dat reizen is niet altijd leuk meer. Bijna 37 jaar rijd ik door ons land. Als je weer naar Terneuzen moet, denk je weleens: wat een rot-eind. Maar ook daar geldt; vier keer uitverkocht.”

Ooit had hij een chauffeur. Maar die tijd ligt ver achter Visscher. ,,Ik rijd nu alleen in mijn auto naar huis. Dan krijg ik mijn hoofd weer leeg. Ik vind die rust belangrijk. De hele dag hoor ik al gelul om mij heen. Met klassieke muziek, of Bruce Springsteen kom ik die uren prima door.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.