Café-Slijterij Veldzicht in Vledderveen sluit per direct, een monument houdt op te bestaan

Hans en Rita Bos (links) stoppen met Café Veldzicht, Harald en Anita (rechts), bouwen de eeuwenoude uitspanning om tot een woonhuis, in oude stijl. Foto: Harry Tielman.

Een monument houdt op te bestaan. Café-Slijterij Veldzicht in Vledderveen sluit per direct de deuren. De redenen: leeftijd en corona. Het pand, een landmark in het Veenkoloniale land en ruim een eeuw een plek van samenkomst, wordt omgebouwd tot woonhuis.

Het is een combinatie van factoren. Hans en Ria Bos zijn respectievelijk 68 en 67 jaar en café en slijterij aan de Waterschapsweg in Vledderveen moesten de afgelopen maanden, zoals alle vergelijkbare zaken, dichtblijven vanwege corona. De uitbaters besluiten daarom na 29 jaar te stoppen. De beslissing wordt vandaag, woensdag, wereldkundig gemaakt in huis-aan-huisblad De Nieuwsbode.

Zoon Harald Bos, van beroep timmerman en zijn vrouw Anita hebben overwogen om de zaak over te nemen, maar zien daar om verschillende redenen toch vanaf. En dus komt er een einde aan circa een eeuw een uitspanning op die plek. Want voor Hans en Ria werd het café beheerd door oom Henk Groenewold en nicht Marietje Bos.

Centrale rol in dorpsgemeenschap

Café Veldzicht, met naast een slijterij een vergaderzaal, vervulde tot aan de laatste dagen een centrale rol in de dorpsgemeenschap. En daarbuiten, want de klanten kwamen niet alleen uit Vledderveen, ook uit Stadskanaal en Musselkanaal. Het markante gebouw was een plek van samenkomst voor diverse verenigingen, waaronder visclubs.

Harald Bos: ,,We hebben net een mailtje aan de buurtvereniging gestuurd dat het stopt. Jammer, ja. Als nodig hielp ik mijn ouders in het café. Ik heb er goede herinneringen aan. Het is niet anders.’’

Voormalig waterschapshuis

Wat het café onder meer bijzonder maakte was het gebouw zelf, het voormalige waterschapshuis op de driesprong Waterschapsweg, Gedempte Vleddermond en Ontsluitingsweg. Een statig en opvallend onderkomen, met een ietwat surrealistische uitstraling. Een baken in het vlakke land rond Vledderveen.

Het kleine dorp ontstond in 1880 en behoort tot de jongste Groningse Veenkoloniën. Een school kwam er in 1903. Om het afvoer van water in de venen en beter te reguleren en om het gebied te ontsluiten middels een kanalenstelsel werd Waterschap ‘Vledderveen’ opgericht. De eerste steen van het Waterschapshuis werd gelegd op 28 augustus 1911.

‘Zang, muziek en voordrachten’

Het ontwerp was van architect O. Linzel Jzn en de bouw kwam voor rekening van aannemer K. Hensema, aldus het boek Vledderveen, de jongste Groninger Veenkolonie van Hirzo Schuurman. De opening was op 12 januari 1912, met ‘zang, muziek en voordrachten’.

De eerste particuliere eigenaar van het gebouw tussen Stadskanaal, Mussel en Onstwedde was de familie Sonius. Zij gingen er niet alleen wonen, ze runden er ook een kruidenierswinkel, met een zaalruimte voor vergaderingen. Het oude waterschapshuis werd vrij snel dé plek voor ‘al wat gevierd of herdacht’ moest worden.

In oude stijl

Harald Bos: ,,We zijn ons bewust van de historie van het pand. Het wordt een woonhuis, maar het is de bedoeling dat we het in oude stijl herstellen.’’

menu