Camera op vrachtwagen centrum

Distributeurs die de venstertijden in de Groninger binnenstad overtreden, lopen in de toekomst veel meer risico op een bekeuring.

Groningen is van plan camera’s in te zetten om overtredingen vast te stellen. B en W willen onderzoeken of de gemeente deze elektronisch ogen in kan zetten.

De komst van camera’s is onderdeel van de nieuwe binnenstadslogistiek. Het stadsbestuur wil de venstertijden ‘s ochtends verruimen. Tussen 5 en 12 uur mogen de vrachtwagens straks de binnenstad in. Nu is dat nog tussen en 5 en 11 uur. Probleem daarvan is dat veel winkeliers pas om half tien in de zaak. Daardoor is tussen 10 en 11 uur spitsuur. Wethouder Roeland van der Schaaf zei gisteren te hopen dat het uur extra aan die situatie een einde maakt.

Er staat tegenover dat het avondvenster van 18 tot 20 uur komt te vervallen. Horecazaken kunnen daarop weer een ontheffing aanvragen.

Probleem van de binnenstadsdistributie is dat de venstertijden vaak worden overtreden. Op zo’n overtreding staat een bekeuring, maar voor een distributeur is dat geen grote gok, want de pakkans is niet heel groot. ,,We zijn afhankelijk van meldingen en onze BOA’s die een overtreding moeten constateren’’, legt Van der Schaaf.

Door camera’s in te zetten hoopt de gemeente de pakkans behoorlijk te vergroten. een strategisch geplaatste camera kan tenslotte de hele dag door constateren of er vrachtwagens de binnenstad inrijden op tijdstippen dat het eigenlijk niet mag. Voor dat het zover is, zal er in elk geval een pittige discussie in de gemeenteraad worden gevoerd. Diverse fracties hebben nu al grote moeite met de camera’s die in de binnenstad hangen. Uitbreiding ervan was altijd een heet hangijzer. Overigens zijn dit wel andere camera’s.

B en W willen daarnaast distributeurs die met milieuvriendelijke wagens rijden wel een voordeel geven. Zogeheten emissievrije wagens mogen in elk geval tot 2020 ook buiten de venstertijden de binnenstad in. Nadeel daarvan is weer dat het veel emissievrije wagens hun weg proberen te zoeken in de drukke binnenstad. ,,Daarom gaan we dit ook het eerste jaar goed in de gaten houden. We moeten zien wat er gebeurt. Na dat eerste jaar evalueren we de situatie’’, aldus Van der Schaaf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.