De Nationale Politie heeft camerabeelden van heftige geweldsincidenten in de binnenstad van Groningen ten onrechte verstrekt aan televisiezender SBS6.

Het vrijgeven van de beelden is in strijd met het protocol dat de gemeente Groningen met de politie en het Openbaar Ministerie heeft opgesteld. In dit protocol staat dat de beelden eigendom zijn van de gemeente Groningen.

Vastgelegd is dat op een integere wijze gebruik wordt gemaakt van het cameratoezicht en dat de privacy wordt beschermd. Medewerkers (ambtenaren) die de beelden bekijken, hebben zelfs een akte van geheimhouding moeten ondertekenen

'Onwenselijk'

Burgemeester Peter den Oudsten zegt desgevraagd dat hij het onwenselijk vindt dat de beelden zijn vrijgegeven en zijn uitgezonden op de televisie. De afspraken die de Nationale Politie heeft gemaakt met SBS6 zijn in strijd met ons protocol, zegt Den Oudsten.

De vrijgegeven camerabeelden van diverse ernstige geweldsincidenten zijn getoond in het SBS6-programma De Meldkamer , een reality-programma over calamiteiten en het werk van de politie. De Nationale Politie heeft de regie over dit programma en heeft het beeldmateriaal beschikbaar gesteld.

,,We doen dat om het publiek te informeren over het werk van de politie’’, zegt Rob Kouwenhoven van de Nationale Politie in Den Haag. ,,Ook willen we het belang van cameratoezicht laten zien.’’ Kouwenhoven is vanuit de Nationale Politie nauw betrokken bij het SBS6-programma. Ook uit enkele andere steden zijn beelden van geweldsincidenten vrijgegeven en uitgezonden.

Cameratoezicht

De beelden zijn gemaakt in het kader van het cameratoezicht in de binnenstad. Middels borden wordt het publiek erop geattendeerd dat camera’s opnames maken. De camera’s hangen op en rond de Grote Markt en in het Groninger uitgaansgebied. Normaliter moeten de beelden na vier weken worden vernietigd.

Bij incidenten in het uitgaansgebied kunnen de beelden worden gebruikt om verdachten op te sporen. Ook kunnen de beelden als bewijs dienen in een eventuele strafzaak. Het beeldmateriaal maakt dan deel uit van het strafdossier. Het Openbaar Ministerie is in dat geval verantwoordelijk voor het materiaal.

'Geen amusement'

Volgens Kouwenhoven heeft het SBS-programma niets te maken met amusement en worden de uitzendingen met de grootst mogelijke zorgvuldigheid gemaakt. Een slachtoffer van een zeer ernstig geweldsincident in Groningen wist echter van niets en zag zichzelf terug op televisie. Te zien is hoe de man minutenlang wordt afgetuigd en hoe hij later zwaargewond per ambulace wordt afgevoerd. De beelden worden afgewisseld met opnames vanuit de meldkamer van de politie waar agenten commentaar leveren op wat zij zien.

Recent werd de laatste aflevering van De Meldkamer uitgezonden. Het beeldmateriaal staat nu op internet . Het slachtoffer heeft zowel de politie als SBS6 verzocht de beelden te verwijderen.

Heftige beelden van een tweede incident (een poging tot doodslag), in de Peperstraat in Groningen, worden veelvuldig gebruikt om het programma dat acht afleveringen kent, aan te kondigen en te promoten. In beide zaken zijn de daders veroordeeld.

Excuses

Kouwenhoven erkent dat in de Groninger zaak iets fout is gegaan. ,,We hadden het slachtoffer vooraf moeten informeren en dat is in de hectiek niet gebeurd. We hebben aan betrokkenen onze excuses aangeboden.’’ Anders dan Kouwenhoven zegt, zijn de beelden niet verwijderd en is het materiaal nog altijd beschikbaar op het internet.

Na een evaluatie wordt besloten of er een tweede serie wordt gemaakt, zegt Kouwenhoven. Burgemeester Peter den Oudsten gaat de kwestie bespreken in het reguliere overleg met politie en justitie. Zijn visie: ,,Dit is een ongewenst effect van ons cameratoezicht. Als er geen opsporingsdoel mee is gediend, horen die beelden niet thuis op de televisie. Ik zal voorstellen het protocol aan te scherpen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen