Campagne voor veilig carbid schieten werpt vruchten af

De voorlichtingscampagne die mensen wijst op de gevaren van carbid schieten, is een succes. Het aantal gewonden is afgenomen.

Dat bleek maandagochtend tijdens de aftrap van de nieuwe campagne voor veilig carbidschieten. Tijdens de bijeenkomst in het Noordlease Stadion in Groningen werd een speciale bal geïntroduceerd die op melkbussen past.

Brandwondencentrum

De campagne is BOCK gedoopt, wat staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Het is dit jaar de derde editie van de campagne, die nodig bleek na invoering van de Vuurwerkwet van 2014. In deze wet werd bepaald dat er op Oudejaarsdag vóór zes uur ’s avonds geen vuurwerk mag worden afgeschoten.

,,In het Brandwondencentrum kwamen dat jaar tien slachtoffers met ernstige brandwonden binnen, veel meer dan voorgaande jaren’’, zegt Björn de Vries van het Martiniziekenhuis. ,,Dat kwam omdat meer mensen carbid gingen schieten, omdat carbid niet onder de Vuurwerkwet valt.’’

De Veiligheidsregio’s van Groningen, Drenthe en Friesland besloten in samenwerking met het Martiniziekenhuis een voorlichtingscampagne op te zetten om het aantal slachtoffers te beperken. Dat hielp.

Topje van de ijsberg

De Vries: ,,In het eerste jaar van de campagne waren er nog maar drie slachtoffers met ernstige brandwonden en vorig jaar twee. Wat wij te zien krijgen is natuurlijk maar het topje van de ijsberg, maar we nemen aan dat het aantal slachtoffers aan de onderkant van de ijsberg ook fors is afgenomen.’’

Met carbid mag rond Oud en Nieuw de hele dag worden geschoten, maar er is wel een vergunning voor nodig. Carbid wordt met water in een afgesloten melkbus gedaan, waardoor het uiterst brandbare acetyleengas ontstaat. Als dat wordt aangestoken ontstaat een oorverdovende knal en vliegt het deksel van de melkbus tientallen meters ver.

Het gebruik is op het platteland van Oost- en Noord-Nederland wijd verbreid en is door de Unesco in 2014 uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed.

Knal

Een van de aanbevelingen in de campagne is het gebruik van een bal om de melkbus waarmee carbid wordt geschoten af te sluiten in plaats van het deksel. Als iemand geraakt wordt door de bal heeft dat altijd minder ernstige gevolgen dan wanneer iemand door een deksel wordt geraakt. De knal is er niet minder om.

Andere aanbevelingen in de BOCK-campagne zijn een goede voorbereiding, het gebruik van gehoorbeschermers, een fakkel om het carbid te ontsteken en zelf zorgen voor EHBO.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.