Camping dreigt bot te vangen in Musselkanaal

Bij de exploitatie van het Spoordok in Musselkanaal is geen sprake van oneerlijke concurrentie.

Dat stelt wethouder Goziena Brongers (CDA) van de gemeente Stadskanaal. Volgens haar is het daarom niet nodig campinghoudster Cate Diedel een nadeelcompensatie te geven.

Oneerlijke concurrentie

Het Spoordok bestaat uit een jachthaven maar ook een camperplaats. De eigenaar is de gemeente. Die verklaarde het enkele jaren geleden tot ‘activiteit van algemeen belang’. Een gemeente kan dat doen als ze vindt dat een voorziening belangrijk is voor de economie in de directe omgeving. Het gevolg van zo’n aanwijzing is dat voor het Spoordok niet-commerciële prijzen gevraagd kunnen worden.

Diedel vindt dat de gemeente zich daarmee schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. Zij heeft een camping waarop ook campers kunnen staan en zegt dat haar bedrijf schade ondervindt omdat zij met ‘gewone’ prijzen moet werken.

Onderzoeksrapport

Diedel diende een bezwaarschrift in en deed haar verhaal tegenover de zogenoemde Commissie Rechtsbescherming. Die drong daarop aan op een onderzoek door een onafhankelijk bureau. De gemeente schakelde zo’n bureau in.

,,Het onderzoeksrapport is klaar en zegt dat de exploitatie wel degelijk als een activiteit van algemeen belang aangemerkt kan worden’’, zegt Brongers. ,,Dit omdat zo’n voorziening in de directe omgeving er nog niet is en omdat de camperaars in het Spoordok veel geld in het centrum van Musselkanaal besteden en daarmee de economie van het dorp versterken.’’

Het onderzoek zegt volgens de wethouder ook dat verreweg de meeste camperaars in het Spoordok ‘losse camperaars’ zijn. ,,Die zouden sowieso niet kiezen voor een plek op een camping. De camping beweegt zich dus marginaal op dezelfde markt als het Spoordok.’’ Op basis van dat alles is een zogenoemde nadeelcompensatie voor de campinghoudster ook niet nodig, zo zegt Brongers.

Niet veranderen

Burgemeester en wethouders zien dus geen reden om de exploitaitie van het Spoordok te veranderen. ,,Maar mevrouw Diedel heeft nog vragen over het rapport en wil nog praten met de Commissie Rechtsbescherming. Die ruimte krijgt zij. Als dat is gebeurd, komen wij met een voorstel naar de gemeenteraad.’’

Cathe Diedel bevestigt dat zij zich niet zo maar neerlegt bij de gang van zaken en nog eens over het rapport wil praten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.