Campings in Nederland floreren, terwijl kleine reisbureaus in buitenlandse reizen kopje onder gaan. 'We vechten voor ons bestaan, maar zitten met de handen in het haar' | Corona Dialoog

Blijven we deze zomer weer in Nederland of mogen we een reis boeken over de grens? Het kabinet geeft volgende week meer duidelijkheid over het reisadvies voor de zomervakantie. Tot die tijd is het afwachten. En dat betekent nagelbijten voor kleine reisbureaus in buitenlandse reizen. Veel dreigen kopje onder te gaan, terwijl campings in Nederland juist floreren.

Aflevering negen van Corona Dialoog staat in het teken van vakantie, reizen en toerisme. Bekijk hier de uitzending terug.

Wanhoop en vertrouwen

Presentator Jellie Brouwer ontving drie gasten. Maletha Cosse uit Nieuw-Weerdinge is eigenaar van Cosse Camper Adventure, een reisorganisatie in camperreizen. Ze is ten einde raad, want sinds corona zijn er geen inkomsten meer. „We zitten met de handen in het haar. We weten niet wat we moeten doen en het is enorm uitzichtloos.” Cosse moet nu eigenlijk reizen gaan uitvoeren die al een jaar uitgesteld zijn. Maar zoals het er nu naar uitziet gaan die ook dit jaar niet door. Als klanten dan hun geld terug willen, dreigt persoonlijk faillissement.

Hoe anders is het 75 kilometer noordelijker. Drewes Wildeman van Landgoed De Camping in ‘t Zandt zag het aantal gasten vorig jaar juist toenemen. Zijn camping annex ‘sociaal dorpsbedrijf’ is een plek die leven in de brouwerij brengt en waar mensen terecht kunnen die – om wat voor reden dan ook – zorg of begeleiding nodig hebben.

„Je zag vorig jaar duidelijk groei in het aantal bezoekers”, zegt Wildeman. „Groningen is natuurlijk ver weg, maar gevoelsmatig ook heel ver weg van corona.” Mensen leerden zo vorig jaar de camping en het gebied kennen. En dat is een groot voordeel volgens Wildeman. „We hebben nu ook alweer aanmeldingen voor de zomer, zelfs mensen die wel twee of drie weken bij ons willen staan.”

Toekomst

Toerisme-deskundige Stefan Hartman van NHL Stenden Hogeschool schoof ook aan. Hij kijkt een stap verder en schetst het toekomstperspectief van toerisme. Columnist Herman Sandman sloot de aflevering af met zijn nuchtere kijk op de wereld tijdens corona.

Aflevering gemist? Terugkijken kan op www.dvhn.nl/coronadialoog

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
corona dialoog
Coronavirus
Video