Cardiologen Treant plaatsen onderhuidse defibrillator

Cardiologen van de Treant zorggroep plaatsten onlangs bij een eerste hartpatiënt een onderhuidse Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (S-ICD). Treant verwacht jaarlijks zo’n 10 tot 15 patiënten te kunnen helpen met deze vorm van hartzorg.

Patiënten met hartritmestoornissen kunnen sinds deze maand terecht bij Treant Zorggroep met zioekenhuislokaties in Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen voor een ICD die volledig onder de huid wordt geplaatst, zonder dat er een draad in het hart zit. Reizen naar Groningen of Zwolle is voor patiënten niet langer nodig.

Een ICD houdt het ritme van het hart in de gaten en stuurt het zo nodig bij. Bij een levensbedreigende hartritmestoornis kan het een elektrische schok geven om het hartritme te herstellen.

Bij de S-ICD is het plaatsen van een draad in het hart niet langer nodig omdat de draad rechtstreeks onder de huid wordt geplaatst, langs de onderkant van de borstkas en het borstbeen. Deze ingreep is minder complex waardoor de kans op complicaties kleiner is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.