Cardiologen UMCG voor Tuchtcollege

,,Meneer heeft eigenlijk tot op de dag van vandaag nog niet begrepen hoe het kan dat hij beroerder het ziekenhuis uit kwam dan hij erin is gegaan.’’

Daarmee begon de advocaat van een patiënt uit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die twee cardiologen voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle had gesleept.

'Niet professioneel'

De patiënt onderging in 2009 een hartkatheterisatie bij één van de cardiologen. Hij verwijt een van de cardiologen dat hij zich niet professioneel gedroeg tijdens de ingreep.

De arts zou onder meer veel gelachen en gepraat hebben met collega’s. Daardoor had de arts niet direct in de gaten dat de man kreunde vanwege een pijnaanval. ,,Het is beangstigend als je daar ligt wanneer ze met je bezig zijn en je roept en doet, maar niemand reageert. Daar had adequater op gereageerd moeten worden’’, sprak de advocaat.

Hartinfarct

Ook zou de cardioloog zich niet aan de standaardprocedure hebben gehouden. Hij voerde zonder toestemming van de patiënt een dotter met stent uit, wat de patiënt linkt aan het hartinfarct dat hij kort daarna opliep.

De andere cardioloog, die als chef de clinique nauw betrokken was bij de klachtenafhandeling, zou onjuiste informatie hebben verschaft en tekort zijn geschoten in de nazorg. ,,Medisch is er niks fout gegaan’’, sprak de advocaat van de cardiologen. ,,Alles is conform de standaard gelopen, op toestemming vragen na dan. Dat meneer er slechter uit gaat, dan erin, dat is geen fout.’’

,,Ze hebben mijn laatste levensjaren verpest’’, reageerde de patiënt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.